fbpx

Scrisoarea de intentie

Cand ceri sfaturi despre job-uri si obtinerea lor, toata lumea iti vorbeste despre importanta CV-ului. Din pacate prea putini stiu ca si scrisoarea de intentie are rolul sau, ba chiar unul deosebit de important.

Astazi ar trebui sa vorbim mai degraba despre mail-ul de intentie decat despre scrisoarea de intentie, insa principiul este acelasi : acest text este prima si cea mai buna ocazie a ta de a-ti face „reclama”, in fata potentialului angajator si de aceea trebuie sa fie scurt si cuprinzator, serios si atragator. Scrisoarea de intentie trebuie sa te faca sa pari angajatul perfect pentru postul respectiv.

In mod normal, trebuie sa atasezi o scrisoare de intentie de fiecare data cand trimiti un CV, fie ca il trimiti prin e-mail, prin posta sau prin fax. Nu mai ai nevoie de scrisoare daca dai CV-ul in mana angajatorului sau daca ai obtinut deja un interviu.

Fiind primul contact pe care angajatorul il are cu tine, scrisoarea de intentie trebuie nu numai sa fie buna, ci si sa arate bine. Foloseste hartie alba, curata si da-i un aspect business: alege un font usor de citit (Times New Roman sau Arial) cu o marime potrivita (10 sau 12) si o paginatie „aerisita”, cu mansete largi.

Creeaza-ti un antet business in care sa scrii numele si datele tale de contact. Nu apela la desene, culori, floricele. Totul trebuie sa fie simplu si serios. Atunci cand este posibil, adreseaza scrisoarea unei persoane. O va face sa para mai personala. Poti sa incepi cu „Domnule Popescu”, „Doamna Popescu”. Daca nu stii numele celui care o va citi, lasa la o parte orice formula de adresare si incepe textul direct. E mai bine si mai simplu decat sa folosesti exprimari pretentioase, de genul „Draga domnule”, „Stimate domn”, mai ales atunci cand nu cunosti nici sexul persoanei sau starea civila.

Explica pe scurt de ce crezi ca tu esti persoana pe care o cauta compania respectiva. Da exemple concrete de reusite ale tale si abilitatile care te-au condus la acestea. De exemplu: „La compania X am fost prmovata in functia de director al departaamentului de client service dupa ce am demonstrat ca pot administra, cu diplomatie, orice situatie.” sau „Ma adaptez foarte repede si nimic nu ma prinde nepregatita”. Daca ai multe exemple de dat, foloseste o lista cu bullet-uri, care va fi mult mai usor de citit pentru angajator.

Citeste si:  Liderii buni sunt facuti, nu nascuti

Daca nu stii ce fel de exprimare sa alegi, ce cuvinte sa folosesti, uita-te prin anunturile pentru pozitii asemanatoare cu cea pe care o doresti. Urmareste care sunt calitatile cerute si ce adjective folosesc angajatorii. Vei vedea ca acestea difera de la job la job. In vanzari, se cauta persoane agresive, dar in client service se cauta oameni diplomati. Cuvintele care atrag sunt : succes, creativ, eficient, initiativa, competent, complet, inovativ, capabil, profesional.

Cauta o fraza care sa descrie atitudinea ta fata de un loc de munca. De exemplu : „Inteleg importanta directorului de vanzari si sunt gata sa ma dedic 100% indatoririlor mele” sau „Cred ca cea mai buna strategie este sa-ti pastrezi calmul in situatii de criza si am aratat deja ca pot sa fac asta”.

In redactarea scrisorii de intentie, axeaza-te pe ceea ce poti face tu pentru angajator si nu pe ceea ce poate el sa faca pentru tine. Arata-i ca principala ta preocupare este sa rezolvi problemele lui, nu pe ale tale. Deci este exclus sa aduci vorba despre salariu in scrisoarea de intentie si nici nu e indicat sa dai detalii despre tine sau familia ta. Concentreaza-te exclusiv pe ceea ce poti face tu pentru compania respectiva.

Citeste si:  Horoscopul lunii octombrie

In finalul scrisorii, arata ca esti dispusa sa te intalnesti cu angajatorul. Semneaza-te intr-un mod simplu, serios. De exemplu „Cu stima, … „. Nu uita sa verifici de cel putin doua ori scrisoarea. N-ai vrea sa se strecoare o greseala gramaticala care sa strice tot. Daca ai posibilitatea, cere cuiva sa verifice. Poate sunt greseli care ti-au scapat.
Daca trimiti CV-ul prin e-mail, copiaza scrisoarea de intentie in corpul mesajului, dar ataseaza-o si ca document. Foloseste o adresa de e-mail serioasa, de genul prenume.nume@. Daca nu ai asa ceva, fa-ti una special pentru trimiterea CV-urilor. Nu dureaza decat cateva minute.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.