fbpx

Sapte pasi pentru a incepe o afacere

Vreti sa incepeti o afacere, insa nu stiti exact de unde „sa o apucati”. Nu stiti exact ce vreti sa faceti, cu ce bani si nici cine ar putea sa va ajute sa o demarati. In sprijinul dumneavoastra, Entrepreneur.com a facut o lista cu cei sapte pasi pe care trebuie sa ii urmeze orice antreprenor care doreste sa porneasca o afacere de la zero.

1. Cercetati piata. Daca produceti sau vindeti ceva, nu inseamna neaparat ca o sa existe automat si cumparatori. Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va informati cu privire la piata pe care vreti sa intrati. Mai simplu: cine are nevoie de lucrurile pe care vreti sa le produceti sau sa le vindeti? Mai exista loc pentru inca o firma de acest gen pe piata sau s-a atins deja un punct de saturatie? Este piata extinsa la nivel national? Stiti exact care ar putea sa va fie clientii? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa raspundeti inainte de a incepe sa demarati firma. Multi antreprenori au aflat pe pielea lor ca au intrat pe o piata pe care nu aveau loc sau ca piata pe care o vizau era prea mica pentru a putea sustine o afacere profitabila.

Citeste si:  Ce informatii trebuie sa contina CV-ul

2. Faceti rost de bani. Nu puteti incepe o afacere fara capital, asta e clar. Calculati cati bani aveti si dati-va seama de cati mai aveti nevoie si de unde ii veti obtine. Daca va ganditi sa obtineti finantari, puneti-va la treaba, scrieti un plan de afaceri si exersati-va puterea de convingere. Totodata, aflati cam ce costuri ar presupune activitatea pe care urmeaza sa o desfasurati.

3. Gasiti-va un avocat bun. Chiar daca nu este neaparat necesar sa aveti un avocat in permanenta, la inceput e indicat sa angajati unul specializat pe start-up-uri, care sa va ajute sa o luati din loc. Avocatul va poate sfatui cu privire la scrierea de contracte, inchirieri, rate, leasing-uri si, in general, la bunul mers al afacerii.

4. Gasiti-va un contabil bun. Contabilul va lucra in colaborare cu avocatul si va va ajuta sa hotarati ce forma va avea actionariatul. El va putea, bineinteles, sa va ajute cu contabilitatea primara si cu alte documente. De asemenea, un contabil bun va va ajuta cu plata taxelor si impozitelor. Este de preferat, ca si in cazul avocatului, sa gasiti un contabil care a mai lucrat cu start-up-uri.

5. Hotarati-va asupra unei structuri a firmei. Puteti alege intre proprietate unica, parteneriat, corporatie, PFA, SRL etc. Raspunderea personala, impozitele, documentatia si legislatia difera de la o structura la alta, asa ca hotarati-va cu grija. Avocatul si contabilul vor fi cei care va vor ajuta la luarea deciziei.

6. Gasiti-va un nume pentru firma. Poate ca o sa spuneti ca e evident si simplu, insa gasirea unui nume pentru firme este un procedeu foarte important, pentru ca rezultatul lui va va face cunoscut pietei. Un nume bine ales poate face minuni pentru o firma. Faceti o lista cu posibile nume si reduceti-o la cel care va descrie cel mai bine firma si are, in acelasi timp, si „carlig”, este usor de tinut minte, de pronuntat si de scris. De asemenea, ganditi-va si la faptul ca numele va trebui sa devina si domeniu de internet pentru site-ul firmei. Nu in ultimul rand, cautati daca nu exista nume si domenii asemanatoare, pentru a elimina orice posibilitate de confuzie.

Citeste si:  Boala profesionala

7. Obtineti toate permisele si licentele de care aveti nevoie. Pe langa licenta de functionare, s-ar putea sa fie nevoie sa obtineti diverse alte permise, in functie de domeniul de activitate pe care il veti avea si de legile locale.

Desigur, acesti sapte pasi nu sunt singurii care trebuie facuti atunci cand doriti sa incepeti o afacere, insa daca ati asigurat aceste sapte puncte de baza, se poate spune ca sunteti pregatit sa incepeti pe cont propriu o afacere de succes.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.