Sandro Veronesi primeste premiul Cévennes pentru romanul european

Premiul Cévennes, care recompensează cu 20.000 de euro scriitorul european al anului, a fost decernat italianului Sandro Veronesi, ca recunoaÅŸtere a romanului „Haos calm”, apărut în româneÅŸte la editura Rao, informează organizatorii.

Juriul, compus din scriitori şi editori de renume internaţional, a selectat romanul lui Sandro Veronesi dintr-o listă de cinci titluri finaliste. Veronesi a mai fost laureat cu distincţia Femina pentru literatură străină în 2008, premiul Méditerranée 2008 şi premiul Strega, varianta italiană a lui Goncourt.

Citeste si:  Zile de carnaval

Comparat de critici cu Ian McEwan, Sandro Veronesi s-a născut în 1959, iar în prezent locuieÅŸte la Roma. După ce a cochetat cu arhitectura, se dedică, de la 29 de ani, scrisului, cartea de debut, „Per dove parte questo treno allegro” apărându-i în 1988. După ce scrie un studiu celebru asupra pedepsei cu moartea, „Occhio per occhio”, îi apare romanul „Venite, venite B 52”, care îl consacră ca autor modern, apropiat de stilul scriitorilor americani Thomas Pynchon ÅŸi Tom Robbins.

Citeste si:  Pascal Bruckner isi lanseaza la Bucuresti romanul autobiografic "Fiul cel bun"!

Veronesi este unul dintre cei mai importanÅ£i autori italieni contemporani, „ForÅ£a trecutului” (2000) ÅŸi „Haos calm” (2005) bucurându-se de un real succes, ambele romane fiind ecranizate.

Premiul Cévennes a fost creat în 2007, la iniţiativa mai multor librării şi edituri franceze.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.