fbpx

Sagrada Familia – simbolul inca neterminat al Barcelonei

Capitala a Cataloniei, Barcelona reprezinta pentru locuitorii ei un oras port aglomerat, cu o densitate medie de peste 15.000 locuitori pe km patrat. Ca turist, insa, descoperi o Barcelona fascinanta in care ramasitele romane sau cele ale cetatilor medievale se imbina cu arhitectura moderna contemporana. Les Rambles sunt o serie de bulevarde largi, pornind din cetrul orasului spre port.

O ilustrare mareata a legaturii dintre trecut si viitor si in acelasi timp o emblema a Barcelonei, este Catedrala Sagrada Familia. Ideea ridicarii unei catedrale a apartinut unei organizatii al carei scop era sa puna capat departarii de Crestinism, proces care pusese stapanire peste localnici, odata cu industrializarea si imbogatirea. Constructia in stil neogotic a acestei cladiri imense a debutat din anul 1882, cand arhitectul Francisco del Villar a fost insarcinat de autoritati sa proiecteze un lacas de cult care sa impresioneze. Se pare ca dimensiunile si complexitatea proiectului s-au dovedit a fi covarsitoare pentru acesta. Ca urmare, Sagrada Familia va deveni cea mai impresionanta realizare a controversatului arhitect catalan Antonio Gaudi.

Citeste si:  Modalitati prin care iti poti enerva seful

Toate lucrarile imaginate de genialul excentric impresioneaza si uimesc deopotriva. Dintre acestea Catedrala Sagrada Familia, Casa Mila, Palatul Guell si Parcul Guell au fost incluse de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.

Desi neterminata, Sagrada Familia ramane capodopera arhitectului. El spunea ca: „Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta multumirea mea fata de Sfanta Familie care m-a ajutat sa realizez tot ceea ce mi-am propus”. Pana in 1926, cand a murit lovit de un tramvai, n-a reusit sa-si vada acest proiect definitivat. Lucrarile au evoluat greu atat datorita finantarii, cat si faptului ca Gaudi se razgandea adesea asupra proiectelor sale – de altfel el a si lasat mostenire sute de schite in atelierul sau din cadrul Scolii de Arhitectura din Barcelona.

La structura gotica initiala Gaudi a adaugat improvizatii bizare si turnuri inalte, cu forme moderniste in stil baroc sau cu inspiratii din natura. Nici o figura, nici un corp, nici o coloana nu seamana una cu alta. Unele turnuri au acoperisuri rasucite, de parca ar fi fost facute din nisip, de copii, pe plaja.

Astazi exista opt turnuri, toate peste 100 m inaltime, la care ar trebui sa se adauge alte zece – totalul de optsprezece reprezentand pe cei doisprezece Apostoli, pe cei patru Evanghelisti, pe Maica Domnului si cel mai inalt, de aproximativ 170 m, pe Iisus. In interior se poate urca in turnuri fie pe scari in forma de spirala, fie cu liftul si se ajunge intr-un punct ce ofera o priveliste deosebita a interiorului, dar si o splendida panorama a marii. Orientata spre nord-est, Fatada Nasterii a fost terminata sub supravegherea lui Gaudi.

Citeste si:  Targ de haine vintage si second hand!

Fatada Patimilor, care se afla in nord-vest, este cu totul diferita de prima si a fost continuata abia spre mijlocul secolului XX, iar statuile abstracte infatisind pe Iisus au fost adaugate in anul 1978. Actualmente se lucreaza inca la naos si la fatada de sud, denumita Fada Slavei.

Modalitatile si termenul finalizarii acestei constructii unice sunt uneori subiectul unor aprinse dezbateri, dar chiar si asa, neterminata Sagrada Familia este un monument pe care merita sa-l admiri. Amintirea lui iti va marca memoria multa vreme.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.