Sagrada Familia simbolul Barcelonei

Please select a featured image for your post

Capitala Catalunyei, situata in nord-vestul Spaniei, pe malul Mediteranei, este unul din cele mai importante centre culturale si economice din Europa, bucurandu-se de o autonomie de care a stiut sa profite la maxim pentru a-si dezvolta propria identitate. Barcino localitatea intemeiata, conform legendelor, de catre cartaginezul Hamilcar Barca a fost mai apoii cucerita de romani si mai apoi de vizigoti, mauri si franci, toata istoria aceasta tumultoasa reflectandu-se in identitatea de astazi a orasului. Barcelona este fara indoiala una din cele mai interesante destinatii turistice pe care le ofera Spania, in primul rand pentru ca are cate ceva de oferit pentru fiecare. Mediterana si portul si plajele ii vor incanta pe unii, arhitectura catalana cu amestecul ei de stiluri, maur, gotic, Art Nouveau sau ultimele influente ale modernitatii ofera la randul lor un spectacol sublime. Iubitorii artei au ocazia sa viziteze un impresionant Muzeu de Istorie, Muzeul Picasso sau Palatul Muzicii Catalane. Nici cei care sunt ancorati in realitate si in micile placeri lumesti nu vor regreta cateva zile petrecute in capitala Catalunyei, sutele de baruri, discoteci si cluburi de pe Rambla si de pe malul marii ofera tot timpul diferite distractii si moduri de petrecere a timpului, orasul continuandu-si viata tumultuoasa indiferent de ora din zi sau din noapte, in timp ce un meci urmarit din tribunele de pe Nou Camp este o experienta unica pentru pasionatii de fotbal fie ca tin sau nu cu echipa locala.

Citeste si:  Mexicanii au intrat in Cartea Recordurilor pentru cele mai multe saruturi de Valentine's Day
Arhitectural, orasul este strans legat de numele lui Antonio Gaudi, cel care i-a redefinit imaginea la inceputul secolului XX. Cea mai importanta realizare a lui Gaudi este catedrala Sagrada Familia un proiect demarat la sfarsitul esecolului XIX care a devenit treptat un simbol al orasului.

Totul a inceput in 1882 atunci cand Josep M. Bocabella, un bogat editor catalan, a raspuns apelului lansat de Papa Pius IX si a achizitionat un teren in apropierea orasului in vederea ridicarii unui templu care sa intareasca credinta locuitorilor orasului. Asa a inceput odiseea Temple Expiatori de la Sagrada Familia la care Gaudi a lucrat timp de 40 de ani pana in 1926 cand si-a pierdut viata intr-un accident de tramvai. Arhitectul catalan a proiectat o noua minune a lumii pentru a carei constructie estima ca va fi nevoie de cateva sute de ani, dupa modelul marilor catedrale construite in Evul Mediu.

Citeste si:  Ateliere de creativitate pentru copii si bunici
Lucrarile au fost sistate din cauza evenimentelor politice de la mijlocul secolului trecut fiind reluate abia in 1952. Conform proiectului initial, Sagrada Familia va avea 18 turnuri reprezentandu-i pe cei 12 apostoli, pe cei 4 evanghelisti, pe Sfanta Fecioara iar cel mai inalt, de 170 de metri pe Iisus Hristos. Acesta ar urma sa fie Turnul Central pe care va fi montata o cruce uriasa. La ora actuala nu sunt finalizate decat 8 dintre turnuri precum si doua dintre fatadele laterale, Fatada Nasterii in nord-est terminata de insusi Gaudi precum si Fatada Pasiunii terminata in 1950.

Este greu de spus cand va fi terminata constuctia, la un moment dat era vehiculata varianta 2023 sau 2026 pentru a marca 100 de ani de la moartea lui Antonio Gaudi, cu toate acestea problemele intampinate pot amana multa vreme sfarsitul lucrarilor. De exemplu, desi initial era situata mult in afara orasului, astazi Catedrala este inconjurata de cladiri, mai mult, municipalitatea Barcelonei planuieste ca tunelurile unui tren de mare viteza sa treaca foarte aproape de structura de rezistenta a cladirii ceea ce ar putea ridica alte si alte probleme.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 13-19 iunie
Intrarea turistilor in Sagrada Familia se face prin Carrer de Sardenya, pe colt cu Carrer de Mallorca, in turnurile deschise publicului se poate urca fie pe scari fie cu liftul. Biletul costa 10 euro fara ghid si 14 cu ghid, sunt oferite si reduceri pentru grupuri mai marie de 20 de persoane.

O calatorie de cateva zile la Barcelona poate fi facuta si cu un buget limitat, companiile aeriene low-cost au tarife acceptabile iar orasul ofera cazare absolut pentru orice buzunar si pretentii, de la modestele hostel-uri in care poti imparti camera cu alti tineri, pana la cele mai pretentioase hoteluri. Daca nu doriti sa aveti mari batai de cap odata ajunsi acolo este de preferat sa va rezervati din timp lcourile de cazare.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.