SARKIS LA CELALALT CAPAT AL CURCUBEULUI (A L’AUTRE BOUT DE L’ARC-EN-CIEL)

Aflat la prima expozitie în Romania, organizata la invitatia Institutului Francez din Bucuresti, Sarkis propune un parcurs vizual ce pune în legatura trei spatii de referinta în relatia dintre oras, istoria sa recenta si cultura contemporana: Muzeul National al Taranului Roman si The Ark / Centrul International pentru Arta Contemporana, Muzeul National de Arta Contemporana. Artist emblematic al artei conceptuale, Sarkis filtreaza contextul cotidian prin imagini si concepte menite sa dezvaluie o perspectiva diferita de perceptie, fatete ascunse si emotii noi.

Curcubeul este elementul cel mai recent din creatia lui Sarkis. El functioneaza în majoritatea credintelor ca o promisiune a salvarii, a mantuirii, este puntea care leaga pamantul de cer, este oferta unei a doua sanse, a unui nou început.

Citeste si:  Actorul Åžtefan Iordache este internat la Spitalul Elias, pentru investigaÅ£ii

Curcubeul lui Sarkis se obiectifica si prin traseele cromatice, pe care le contine, poarta în el toate perturbarile si schimbarile de sens ce definesc lumea contemporana.

Proiectul de la Bucuresti invita vizitatorii sa-si imagineze ce se afla la celalalt capat al curcubeului, sa determine o posibila finalitate a unei constructii imaginare bazata pe perceptia imateriala a lumii vizibile. Selectia realizata de Irina Cios cuprinde lucrari recente, dar si lucrari noi, realizate special. Fiecare spatiu propune o etapa în definirea conceptului: la MNTR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trairea vietii cotidiene. Asemeni curcubeului, nu exista un punct de plecare, vizitatorii putand alege sa înceapa din oricare dintre cele trei locuri.

Citeste si:  Cazul Kundera provoaca o ampla dezbatere in Cehia

Un artist cu o energie extraordinara, Sarkis este o prezenta activa pe scena aristica internationala, anul 2014 debutand cu 2 proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris si Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam). Între expozitiile sale recente sunt de mentionat MAMCO – Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) si ?stanbul Modern (2009).

Pe durata expunerii vor fi organizate, în fiecare dintre institutiile partenere, ateliere pentru copii si adulti, si o serie de evenimente complementare.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 22-24 februarie

Proiectul va participa la Noaptea Europeana a Muzeelor, 17 mai (MNAC, MNTR, The Ark/ CIAC) si la Noaptea Alba a Galeriilor, 23 mai (MNTR, The Ark/ CIAC).

Vernisaj: 15 mai 2014 – cu participarea artistului
18:00 Muzeul National al Taranului Roman
/ 16.05 – 29.06.2014 (Str. Monetariei nr. 3)
19:00 The Ark/Centrul International pentru Arta Contemporana / 16.05 – 29.06.2014 (Str. Uranus nr. 150)
20:00 Muzeul National de Arta Contemporana / 16.05 – 7.09.2014
(Palatul Parlamentului, Aripa E, intrarea prin Calea 13 Septembrie)

Organizator: Institutul Francez din Bucuresti
Curator: Irina Cios
Parteneri: MNTR, The Ark / CIAC, MNAC


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.