Robotii autonomi te ajuta la curatenie

Acum 10 ani ne imaginam cu totii ca in 2008 vom inlocui masina cu farfuria zburatoare, ne vom petrece vacantele in spatiu si vom avea roboti care fac curatenie in locul nostru. Daca farfurii zburatoare nu exista, iar vacantele in spatiu sunt inca departe pentru multi dintre noi, robotul menajera il poti achizitiona chiar astazi, desi la un pret destul de piperat.

Vorbim despre aspiratorul robot, care intra deja in oferta mai multor producatori de electrocasnice. Acest tip de aspirator are la baza un robot autonom care nu necesita control uman pentru a functiona. Dotate cu diverse tehnologii pentru detectarea obstacolelor, aspiratoarele pot ocoli mobila si evita ciocnirea cu peretii, fara a fi programate dinainte. In acelasi mod, pot face diferenta intre diversele tipuri de suprafete ce trebuie curatate. Practic, aspiratorul robot analizeaza mediul inconjurator si se adapteaza acestuia. Unele modele sunt chiar capabile sa comunice cu omul. Un aspirator produs de compania Dyson, in 2004, anunta stapanul cand totul merge bine, cand analizeaza un obstacol sau cand se simte amenintat de mediul inconjurator, prin aprinderea unor leduri de diferite culori.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 20-26 iulie

Din pacate, modelul Siemens VSR8000, disponibil si in magazinele noastre, nu poate face asta, insa stie o multime de alte lucruri. Cu ajutorul unor senzori infrarosu detecteaza posibilele obstacole, inclusiv treptele, si este capabil sa le evite, iar daca se intampla sa nu le poata evita, este protejat cu un manson cauciucat. Poate curata pana la 15 metri patrati pe ora, iar cand se “simte” ca filtrul este plin merge la statia de incarcare unde depoziteaza continutul. Tot aici se refugiaza cand bateria este aproape goala. Dupa 10-20 de minute de incarcare, poate functiona pana la o ora, ceea ce inseamna ca aspirarea unei case intregi poate dura destul de mult, dar asta nu ar trebui sa fie o problema, avand in vedere ca tu nu faci nimic. Siemens VSR8000 poate fi achizitionat cu 4421.08 lei de la
Kumparaturi.ro

Citeste si:  Barfe si extravagante

Tot aici poti gasi si modelul Electrolux Trilobite ZA2, la 3719.07 lei. Producatorii promit ca Trilobite poate ajunge in locuri in care niciun aspirator nu a mai ajuns vreodata, inclusiv sub pat sau in colturi. Fata de modelul Siemens, Trilobite necesita un timp mai indelungat de incarcare, de 120 de minute, dupa care poate functiona pana la o ora. Curatenia incepe cu un tur al camerei, in timpul caruia aspiratorul curata marginile si le masoara. Apoi trece la aspirarea propriu zisa a podelei. Cand bateria ajunge la mai putin de 20%, se retrage la statia de incarcare.

Citeste si:  Poezia lui Alex. Leo Serban la TIFF

Ca si cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, Samsung tocmai a lansat in Coreea doua aspiratoare care pot fi controlate prin telefon. Ele se conecteaza la linia telefonica a casei si, fiind dotate cu un sistem de recunoastere a vocii, pot fi programate de la distanta.

Dupa cum spun cei de la Electrolux, un aspirator robot face ca aspiratul sa nu mai fie sinonim cu deurerile de spate. Si chiar daca nu ai astfel de probleme, un ajutor robotizat la curatenie poate fi extrem de valoros. Gandeste-te numai cate poti face in timpul in care aspirai toata casa.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.