Republica Slovacia

Please select a featured image for your post

Republica Slovaca sau Slovacia e situata in Europa Centrala, neavand iesire la nicio mare. Aceasta se invecineaza cu Ucraina la est, Polonia la nord-vest, Cehia la nord-vest, Austria in vest si Ungaria in sud. Principalele atractii turistice din Slovacia au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Acestea sunt: Satul Vlkolinec, Spissky Hrad si monumentele culturale asociate, Localitatea miniera Banska Stiavnica, Pestera din Agtelek si Carstul Slovac, Centrul vechi istoric din Bardejov si Padurile vechi de mesteacan din Carpati. Peisajul slovac este forte contrastant la nivelul reliefului. In nordul tarii se intind Carpatii, ce reprezinta o destinatie populara de ski si care contin numeroase vai si lacuri iar in sud-vestul tarii de-a lungul Dunarii se intind campiile. Parcul National Pieniny cuprinde 9 km din defileul Dunarii si e situat intre satul slovac Cerveny Klastor si Szczawnica din Polonia, raul formand granite naturala intre cele doua tari. Lantul de stanci calcaroase ce se intinde pe o suprafata de 500 de m, formeaza un peisaj cu adevarat impresionant.
Citeste si:  Volumul lui Kavafis "Alfabetul Poetic" si viziunea artistica a lui Gh. I. Anghel
In timpul unei calatorii cu barca se pot vedea manastirea fortificata ce dateaza din sec XIV, Manastirea Carthusian devenita in prezent muzeu si centrul administrativ al parcului. Parcul National Tatra Inalta
Este cea mai spectaculoasa arie montana din Slovacia, avand peste 20 de varfuri ce depasesc 2500 de m, aproximativ 100 de lacuri glaciare, forme carstice, elemente floristice si faunistice, reprezentand si centrul de ski al tarii, al tratamentului balnear si a sporturilor nautice. Parcul National Tatra Joasa detine domenii de ski, statiuni turistice si ofera posibilitatea de practicare a raftingului. Peisajele carstice de aici sunt unicate, cu grote, din care cea mai renumita si cea mai veche din Europa este Dobsina, cu chei, defilee, cascade si platouri carstice cu specii floristice specifice. Bratislava e capitala tarii si e situata pe Dunare in apropiere de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria.
Orasul e unul din cele mai importante centre culturale, politice, economice si industriale ale tarii. Aici isi au sediul presedintele, Parlamentul, Guvernul si numeroase institutii culturale precum: Orchestra Filarmonica Slovaca, Teatrul National Slovac si Catedrala Sf. Martin, unde a fost incoronata Imparateasa Maria Tereza.
Citeste si:  Urechea pierduta a lui Van Gogh primeste noi ipoteze, care exclud automutilarea
Castelul Bratislava reprezinta una din structurile cele mai impresionante ale orasului fiind pozitionat la o inaltime de 85 de m deasupra Dunarii. In timpul lui Sigismund de Luxemburg acesta a fost transformat intr-o constructie gotica anti-husita, in 1562 a devenit un castel renascentist pentru ca in 1649 sa fie reconstruit in stil baroc. Parcul Zoologic din Bratislava, pozitionat in Mlynsk dolina se afla in apropiere de sediul televiziunii slovace. Aceasta detine aproximativ 152 de specii de animale, printre care si leul alb, o specie foarte rara. Pe malul Dunarii se afla Gradinile Botanice care apartin de Universitatea Comenius, acestea gazduind peste 120 de specii de origine domestica, exotica sau straina. Piestany e un oras din regiunea Trnava si o faimoasa statiune balneo-climaterica. Statiunea se ocupa cu tratarea bolilor reumatice, folsind apele minerale si namolurile sulfuroase, combinate cu hidroterapie, masaj, terapie cu carbon si alte tratamente de relaxare. Orasul ofera facilitati pentru practicarea sporturilor precum calarie, schi nautic, tenis si trasee turistice pentru drumetii, vanatoare si sporturi extreme. Complexul spa se afla in apropiere de centrul orasului, aici aflandu-se sali de tratament, hoteluri, piscine, izvoare naturale si vegetatie din plin.
Citeste si:  Sejur la... inchisoare
Bojnice e orasul in care se afla una din cele mai vechi statiuni balneo-climaterice si cea mai veche gradina zoologica din Slovacia. Centrul terapeutic trateaza bolile aparatului locomotor, bolile post-traumatice, boli neurologice si profesionale. Apele termale au intre 28 si 52 de grade iar la dispozitia pacientilor se pune si namol terpeutic. Gradina Zoologica a fost infiintata in 1955, adunand de-a lungul timpului peste 250 de specii printre care condorul regal, rate mandarine, cimpanzei, ursi polari, canguri australieni si elefani africani.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.