Republica Moldova

Please select a featured image for your post

Republica Moldova este situata in Europa de Est, intre Romania, in vest si Ucraina in est. Granita cu Romania se intinde aproape in intregime pe raul Prut si pe o distanta foarte scurta pe Dunare. Aceasta are iesire la Dunare pe o fasie de 600 de m, la extremitatea sa sudica in localitatea Giulesti. Republica Moldova cuprinde actualmente doua treimi din fosta Basarabie ruseasca si Transnistria, un teritoriu situat in stanga Nistrului, parte a Podoliei istorice, locuit in majoritate de moldoveni, rusi si ucrainieni. Moldova este si o regiune istorica, aflata pe teritoriile Romaniei, 46 la suta, a Republicii Moldova, 36 la suta si a Ucrainei, 18 la suta. Clima tarii este temperat continentala, cu anotimpuri bine evidentiate, cu veri calde si ierni blande. Flora acesteia e formata din peste 2300 de specii de plante salbatice iar fauna din 68 de specii de mamifere, 270 de pasari si 10000 de specii de nevertebrate.
Citeste si:  Horoscopul saptamanii 2-8 februarie
Capitala tarii se afla la Chisinau, un oras important din punct de vedere cultural, financiar, educational si comercial.
Portile orasului Chisinau reprezinta un ansamblu de cladiri cu mai multe etaje de pe Bulevardul Dacia, amplasat la intrarea in municipiul Chisinau dinspre aeroport. In stanga acestora se afla Gradina Zoologica iar in dreapta lor Gradina Botanica.
Catedrala Nasterea Domnului a fost construita in anul 1836 din piatra si caramida, cu trei altare: unul principal, cu hramul Nasterii Domnului si doua laterale, cu hramul Sfantului Mucenic Nichita si al Sfantului Ioan cel Nou, inlocuite mai apoi cu hramurile Sf. Alexandru Nevski si al Sf. Nicolae, Facatorul de Minuni. Aceasta are o constructie simetrica, ansamblul acesteia fiind alcatuit dintr-o biserica si o clopotnita. Muzeul National de Arheologie si Etnografie este cel mai vechi muzeu din oras. Fiecare sala a acestuia este dedicata unei etape istorice de dezvoltare a teritoriului dintre Prut si Nistru: paleolitic, mezolitic, neolitic, epoca de bronz si fier.
Muzeul detine zeci de mii de piese printre care si un schelet intreg de Deinotherium giganteum, tezaure arheologice sau covoare basarabene din sec XIX.
Citeste si:  Zilele Muzeului Taranului 13 – 23 septembrie
Statuia lui Grigore Kotovski este un monument ecvestru inchinat eroului comunist al razboiului civil din Rusia, Grigore Kotovski. Aceasta e confectionata din bronz, avand o inaltime de 5 m, fiind asezata pe un piedestal din granit rosu. Balti, este situat in nordul Republicii Moldova, in mijlocul stepei Baltului. Principalele atractii turistice ale orasului sunt: Muzeul de Istorie si Etnografie, Pinacoteca Municipala, Biblioteca Ion Creanga, Teatrul Vasile Alecsandri, Bisericile: Sf. Nicolae, Sf. Grigore si Sf. Cuvioasa Parascheva, Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena si Palatul Municipal de Cultura. Tiraspol este al doilea oras ca marime din Republica Moldova si e situat pe malul stang al Nistrului. Numele acestuia provine de la Tyras, denumirea antica si medievala a Nistrului si polis insemnand deci orasul, cetatea Nistrului.
Citeste si:  Au fost lansate Dictionarele limbajului poetic eminescian
Cahul, e situat in partea de sud-vest a tarii, la frontiera cu Romania. Acesta este centru administrative al raionului cu acelasi nume. Orasul gazduieste universitati, teatre, cinematografe si o importanta statiune balneara. Bucataria traditionala a Moldovei a fost mult influentata de bucatariile traditionale ale altor popoare de pe teritoriul ei, complectandu-se cu elemente din cea ucraineana, bulgara, rusa iar in secolele trecute din bucatariile grecesti si turcesti. Foarte populare sunt: borsul, sarmalele, raciturile, mangea din pui sau sorpa, o supa din carne de berbec, pregatita cu mirodenii. Viticultura in Moldova are o traditie de secole, celebrele vinuri moldovenesti fiind recunoscute si apreciate si peste hotare. La pregatirea vinurilor sunt folosite soiuri europene: Sovignon, Cabernet, Muscat sau moldovenesti precum Feteasca, Rara Neagra sau Moldova.


3 Comentarii
 1. Vai, ce lectie frumoasa de geografie… pe cand si un generic a-la Teleenciclopedia?
  Sincer, e cam boring pt. a si tenta pe cineva sa mearga in vizita..
  Aaaa… ati uitat sa precizati resurse, flora si fauna… sau am adormit eu in timp ce citeam si am sarit pasajele?

 2. Am calatorit impreuna cu familia in
  aprilie 2008 la Chisinau si am fost
  placut impresionati de locuri si de
  oameni.Intradevar,maldovenii sant foarte primitori.FOARTE INTERESANT
  este motivul pentru care am facut
  aceasta calatorie.Si in mai 2009
  am vrut sa revenim in Chisinau(facusem 90% din pregatirile pentru calatorie)insa nu am mai putut din cauza evenimentelor din acea perioada din Chisinau.Sa speram ca anul 2010 ne va gasi sanatosi pentru ca dorim sa ne revedem cu familia prietena din Chisinau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.