fbpx

Renegociaza-ti salariul

Crezi ca meriti un salariu mai mare decat cel pe care il primesti? Nu esti singura. Toata lumea crede asta, si probabil ca multi nu se insala. Important este sa stii cum sa obtii acea marire de salariu pe care ti-o doresti.

In ziua in care ai acceptat oferta angajatorului, s-a cam stabilit cat valorezi. Pentru ca suma respectiva sa creasca, trebuie sa faci ceva prin care sa fii remarcata. Abia apoi e timpul sa incerci negocierea unui salariu mai mare. Cum se face asta? In primul rand, trebuie sa tii cont de interesele angajatorului. Pune-te in locul lui si gandeste-te ce l-ar face sa te plateasca mai bine.

Chiar daca te simpatizeaza si e sensibil la nevoile tale, un antreprenor adevarat n-o sa te plateasca mai mult, doar pentru ca nu ai bani sa-ti iei o masina. O sa te plateasca mai mult daca faci ceva pentru dezvoltarea companiei pe care o conduce, pentru ca acesta e interesul lui principal. Cand vine vorba de marirea salariului, conteaza cine o merita, nu cine o doreste.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce masina sa-ti iei!

Cand esti pregatita sa incerci discutia cu seful tau, gandeste-te cum sa „vinzi” realizarile tale, cum sa ii arati cat de mult valorezi. Si cum orice angajator vrea sa vada cifre si alte dovezi, pregateste un mic dosar prin care sa-ti dovedesti afirmatiile. Conteaza chiar si lucrurile mici, de baza: nu ai intarziat niciodata, ai urmat mereu instructiunile, ai o fost o profesionista desavarsita. Acestea sunt lucruri mici pe care orice angajat trebuie sa le faca. Problema e ca, atunci cand respecti regulile, nu observa si nu te lauda nimeni; atunci cand nu le respecti, observa toata lumea. Tocmai de aceea trebuie sa-i dovedesti superiorului tau ca esti unul din angajatii buni. Daca se face pontaj, arata-i fisele, daca ai primit mail-uri sau scrisori de multumire de la clienti si parteneri, ataseaza-le la dosarul tau. Orice te pune intr-o lumina buna e binevenit, cu conditia sa fie legat de incasarile finale ale companiei.

Cand vorbesti cu superiorul tau despre salariu, timing-ul e foarte important. Cel mai bine e sa incerci dupa un proiect sau un eveniment reusit, pentru ca succesul tau sa fie proaspat in mintea tuturor. Alege cu grija si momentul zilei. Tu si angajatorul tau trebuie sa stati de vorba pe indelete. Daca il inghesui intr-un colt si incepi sa-ti reciti discursul, sansele de reusita sunt aproape inexistente pentru ca mintea lui e in alta parte.

Citeste si:  Buzunarul cu paine" dupa Matei Visniec la Colivia

In timpul discutiei, adopta un ton si un comportament normal. E vorba pur si simplu de o negociere. Atitudinea umila va face sa para ca cersesti mai multi bani, dar nu e potrivita nici cea aroganta care pare sa spuna „sunt atat de buna incat ai face bine sa-mi dai ce-ti cer”.

Demnitatea, calmul, si abilitatile de negociere au multe sanse sa-ti aduca ceea ce iti doresti. Dar numai daca meriti, evident. Fii pregatita si pentru un esec, caci exista si aceasta sansa. Totul e sa nu te descurajezi si sa ai puterea de a incerca iar dupa un timp.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.