Please select a featured image for your post
In conceperea unui CV, nu incercati sa urmariti modele primite de la prieteni sau citite pe internet, intrucat fiecare CV trebuie sa fie unic, sa aiba acel „ceva” care il face pe angajator sa considere CV-ul tau ca fiind unul deosebit. Trebuie sa stii ca la ora actuala, in Romania, pentru un singur job aplica peste 100 de persoane si numarul lor creste cu cat jobul ofera mai multe avantaje. De multe ori, un CV bine redactat cantareste mai mult decat CV-ul unei persoane mai bine pregatite decat tine. De ce? Pentru ca trebuie sa „iti vinzi marfa” si sa redactezi un CV care sa iti asigure cel putin un interviu cu angajatorul.
Ce urmaresti prin CV-ul tau?
Scopul principal al CV-ului tau este acela se a-ti castiga un interviu de angajare. CV-ul este o forma de publicitate, pana la urma, pentru ca scopul tau nu este doar sa iti insirui istoria personala, ci sa faci o pledoarie in favoarea atuurilor si pregatirii tale. CV-ul urmareste sa te prezinte in cea mai buna lumina si astfel trebuie sa convinga angajatorul ca esti persoana potrivita pentru job.
Este foarte importat sa stii ce trebuie sa apara si ce trebui omis dintr-un CV. In cazul in care aplici pentru un job pe vanzari, de exemplu, incearca sa omiti din CV postul de chelner pe care l-ai ocupat in studentie. La fel, daca aplici pentru postul de chelner intr-un restaurant, insista chiar si pe experienta din facultate. Cheia este sa selectezi din istoria profesionala si cea personala acele experiente, abilitati si cunostinte care corespund cu cerintele postului pentru care aplici.
Ce trebuie sa punctezi in CV?
Chiar daca experienta ta este mai vasta, incearca sa te limitezi la cea relevanta pentru angajatorul tau. In cadrul unui viitor interviu, vei avea ocazia sa te prezinti in detaliu. Deocamdata, in faza de depunere a CV-ului, pe angajator il intereseaza doar acele puncte care sunt relevante pentru jobul pe care ti-l ofera. Trebuie sa ai in vedere faptul ca pe masa de recrutare stau minim 50-100 de CV-uri si nimeni nu va sta sa le lectureze cu punct si virgule. Fiecare CV este scanat 10-15 secunde, asa ca trebuiesc punctate foarte bine elementele.
Pentru a trece de aceasta scanare si a fi chemat la interviu, ai grija sa evidentiezi acele cerinte pe care le-ai regasit in anuntul job-lui pentru care ai aplicat – nivelul educational cerut, numarul de ani de experienta in domeniu, atestate, competente sau aptitudini specifice etc. E clar ca daca in descrierea jobului se cere experienta in vanzari de minim 2 ani, de exemplu, nu vei aplica atunci cand nu ai nici macar o zi de experienta in vanzari.
Pentru cei care aplica pentru job-uri in domenii ca arta, jurnalism, marketing, publicitate, relatii publice, trebuie sa fie foarte atenti la redactarea CV-ului, la asezarea in pagina, la calitatea hartiei pe care a printat, si mai ales la modalitatile de exprimare. In acest caz, incercati sa nu faceti un CV sub forma de schema, ci unul care sa scoata in evidenta capacitatile voastre de scriere si exprimare .
Nu uitati sa treceti in CV un numar de telefon la care raspundeti chiar si in timpul programului de lucru, deci intre 9-17, cand reprezentatul de la resurse umane va va contacta. Si chiar daca nu sunteti chemat la interviu sau nu treceti de faza interviului prelimiar, fiti optimisti – urmatorul CV va fi mai bun si va atrage angajarea!