fbpx

Regatul Spaniei

Please select a featured image for your post

Regatul Spaniei este situat in sud-vestul europei, intre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, in peninsula Iberica, ocupand cea mai mare parte a peninsulei, insulele Canare si insulele Baleare (Ibiza, Mallorca, Menorca). Spania se afla intr-o zona cu clima temperat-mediterana in centrul tarii, in zona capitalei Madrid climatul fiind mediteran-continental. Temperatura medie a Madridului in luna iulie este de 30 grade C, in februarie de 8 grade C. Frumusetea tari este unica si asezarea sa geografica speciala, intre Europa si Africa, au facut din aceasta, inca din antichitate, un punct de intalnire intre est si vest. Diversitatea culturala, amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura originala unica, admirabila. Arhitectura spaniola este mai la moda ca oricand, cinematografia locala ocupa un capitol special in arhivele genului, iar bogatia culturala a acestei tari nu pare sa aiba de gand sa se lase mai prejos. Impartita in mai multe provincii cu trasaturi specifice, Spania este un paradis turistic, oferind mai multe civilizatii la pretul uneia singure si necesitand saptamani intregi, pentru a fi descoperita toata splendoarea ei. Hotelurile din Spania sunt clasificate de la una la patru stele. Exista mai multe lanturi hoteliere , Husa sau Iberotel, precum si circa 85 de stabilimente turistice detinute de guvern. . Pentru persoanele cu un buget bine echilibrat, pe coasta Mediteranei , ibericii pun la dispozitie camere sau apartamente in palate luxoase, manastiri medievale, impozante case datand din secolul al XIX-lea sau vile suspendate pe coasta. Madridul impresioneaza prin arhitectura, armonie, urbanism. . Viata adevarata incepe o data cu lasarea serii, cand madrilenii pornesc in mars sa cucereasca cluburile si discotecile. Madridul este unul din principalele centre cultural-stiintifice din Europa si din lume, avand in patrimoniu nenumarate opere de arta. Un tur de forta madrilen poate incepe din sud-estul orasului, de la Centro de arte Reina Sofia spre Gradina botanica, apoi pe la Muzeul Prado, prin piata Cnovas del Castillo, muzeul Thyssen-Bornemisza, in sus, spre fantana Cibelei, apoi spre vest, pe Calle de Alcala, cu trecere pe la Academia San Fernando, Puerta del Sol, apoi pe Calle Mayor, cu trecere prin Plaza Mayor, pana la Plaza de la Villa.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 19-25 mai
Pe latura pietruita a arterei Paseo del Prado, in partea de sud-est a orasului, se gaseste principalul centru cultural al Madridului si unul din cele mai importante muzee ale lumii. Printre capodoperele expuse aici se afla lucrari ale marilor maestri spanioli Francisco Goya, Diego Velazquez si El Greco, dar si panze ale unor artisti, olandezi, germani, francezi si italieni. Centrul de arta Reina Sofia infiintat de regina Sofia in 1986, acest centru de arta a reusit sa devina, in cativa ani, una din cele mai puternice institutii culturale europene. Colectia de arta adunata aici cuprinde, in principal, operele triadei moderne spaniole, formate din Pablo Picasso, Salvador Dali si Joan Miro. Vedeta muzeului este Guernica lui Picasso, expusa impreuna cu mai multe studii centrate asupra elementelor individuale ale lucrarii. Manastirea calugaritelor desculte de sorginte regala, manastire ridicata la dorinta Juanei de Austria, sora regelui Filip al II-lea, care a trait aici pana la sfarsitul zilelor. Lacasul de cult nu si-a schimbat nici astazi destinatia initiala, cateva maicute (nu neaparat cu sange albastru, ducandu-si inca traiul aici, cultivandu-si singure legume in gradina manastirii. In interiorul sau sunt expuse, prin urmare, superbe picturi de Zurbaran, Tiziano si Peter Brueghel cel Batran. Intrarea in palat este strajuita de doua statui din piatra, reprezentandu-i pe printul incas Atahualpa si pe regele aztec Montezuma. In interior exista nu mai putin de 2.800 de incaperi de un lux orbitor, cu bogate decoratii in stil rococo, covoare si portelanuri scumpe, oglinzi, candelabre imense si ceasornice complexe. Pot fi vizitate Biblioteca regala, unde se afla prima editie a capodoperei lui Cervantes, Don Quijot, Muzeul muzicii, unde este expusa cea mai vasta colectie de instrumente Stradivarius (cinci la numar), o galerie a armurilor, unde pe langa costumele metalice de lupta mai sunt prezentate cateva interesante instrumente medievale de tortura, precum si farmacia regala, unde se pot vedea fiolele si eprubetele in care se preparau medicamentele monarhilor.
Citeste si:  Pledoarie pentru palarie
Fantana Cibelei, situata in Plaza de la Cibeles, in partea de est a Madridului, aceasta fantana o reprezinta pe Cibela, zeita fertilitatii si emblema neoficiala a capitalei spaniole, tolanita in carul ei tras de lei. Alaturi, se inalta Palacio de Comunicaciones, sediul central al postei madrilene, gazduit intr-o fastuoasa cladire cu aspect de catedrala. Plaza de la Villa, aceasta piata situata in vestul orasului reuneste unele din cele mai vechi cladiri madrilene. Aici se gaseste Casa de la Villa, primaria capitalei, care a fost construita in 1644. In apropiere se inalta Casa Cisneros, un palat construit in 1537. De cealalta parte a pietei se afla Torre de Lujanes, un vechi edificiu.Plaza Mayor a fost construita intre 1617 si 1619. De-a lungul timpului, aceasta a fost teatrul a nenumarate spectacole publice, autodafeuri, canonizari ale sfintilor, executii ale criminalilor, casatorii ale familiei regale, lupte de tauri (pana in 1847), baluri mascate, focuri de artificii si diverse aniversari.
Citeste si:  Modelele tinerilor de azi
Regiunea centrala a Spaniei, cunoscuta sub numele de Castilia, reuneste unele din cele mai importante monumente ale tarii. Aici se gaseste stravechiul Toledo, fosta capitala a imperiului, si tot aici se inalta Escorialul, splendida manastire-palat. Situat la sud-vest de capitala, pe fluviul Tago, Toledo este unul din cele mai vechi orase din peninsula Iberica. De altfel intre Toledo si Madrid se inalta, in varful unui deal numit El Cerro de los Angeles (Dealul ingerilor), considerat a fi centrul geografic al Spaniei, o statuie a mantuitorului Iisus, simbol al Spaniei catolice. Catedrala din Toledo a fost ridicata in secolul al XIII-lea, fiind una din cele mai frumoase din Spania si sediul cardinalului primat. Sub aparenta unei cladiri sobre se ascund nenumarate comori, precum vase liturgice batute in pietre pretioase, bogate vesminte ecleziastice, tapiserii istorice si multe vitralii viu colorate. Adevarata avere a catedralei consta insa in picturile adunate aici, care poarta semnaturile unor artisti precum Tintoretto, Tiziano, Murillo, El Greco, Velazquez si Goya. Salamanca, orasul de pe Tormes, a devenit celebru prin universitatea sa, la fel de valoroasa pentru spanioli ca Oxfordul pentru englezi. Infiintata de Alfonso al IX-lea in 1218, aceasta se poate lauda cu o biblioteca ce contine circa 50.000 de pergamente si volume legate in piele. Orasul se mai poate mandri cu doua catedrale: cea noua (Catedral Nueva) si cea veche (Catedral Vieja). Aceasta din urma poseda un spectaculos altar din 53 de panouri pictate, precum si o bogata colectie de obiecte de cult, reunite in Capela Santa Barbara.
Cu o deosebit de bogata cultura si istorie Spania este locul ideal pentru o vacanta de neuitat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.