Radiohead aduce un tribut ultimului veteran al primei conflagratii mondiale

Trupa britanică Radiohead îi aduce un omagiu muzical lui Harry Patch, ultimul combatant britanic al primului război mondial, decedat la 111 ani, la finele lunii iulie, informează presa de specialitate.

„Am ascultat un interviu foarte emoÅ£ionant cu Harry Patch, acum câţiva ani. Felul în care vorbea despre război a avut un impact puternic asupra mea”, a explicat solistul Thom Yorke pe site-ul trupei. „A devenit inspiraÅ£ie pentru un cântec pe care l-am înregistrat câteva săptămâni înainte de moartea lui”, spune Yorke.

Citeste si:  Grecia III - Peninsula HALKIDIKI

Versurile melodiei „Harry Patch (In memory of)” au fost scrise la prima persoană. Suma obÅ£inută din vânzările melodiei, disponibilă doar pe Internet, va fi donată către Royal British Legion, în sprijinul veteranilor ÅŸi soldaÅ£ilor britanici.

Harry Patch a luptat în prima conflagraÅ£ie mondială, la 19 ani, în bătălia de la Passchendaele, Belgia, soldată cu 70 000 de morÅ£i în rândul armatei britanice. Veteranul era ultimul „tommy”, supranume dat odinioară soldaÅ£ilor britanici, care a luat parte la primul război mondial. ÃŽn noiembrie 2008, Harry Patch, care numea războiul cu sintagma „crimă organizată”, spunea că „este important să ne amintim de război, de ambele părÅ£i. Oricare ar fi fost uniforma, toÅ£i au devenit victime”. Patch a fost înmormântat pe 7 iulie, la Wells.

Melodia ” Harry Patch (In memory of)” poate fi ascultată pe site-ul BBC.

Foto: Agerpres.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.