fbpx

Proiectii rare la Les Films de Cannes à Bucarest: filme de arhiva selectionate la Cannes

Pe langa premierele unor filme indelung asteptate, aduse din selectia recenta a celui mai mare festival din lume, evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest (19 – 25 octombrie) le propune iubitorilor de cinema sa (re)descopere pelicule romanesti rareori scoase din arhive, aplaudate la Cannes cu 40, 50 sau 60 de ani in urma.

Daca la prima editie a Les Films de Cannes à Bucarest, in 2010, cinefilii au avut ocazia sa vada filme de Iosif Demian, Nae Caranfil, Victor Iliu, Liviu Ciulei sau Nicolae Breban, selectionate in trecut la Cannes, anul acesta vor descoperi cu ce filme au mers acum cateva decenii, din partea Romaniei, Ion Popescu-Gopo, Radu Gabrea, Malvina Ursianu, Louis Daquin, Savel Stiopul si Sergiu Nicolaescu. Proiectiile de la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu vor fi urmate de Q&A-uri cu unii dintre regizori, cu actori din distributie sau critici de film care i-au cunoscut pe autori.

Cel mai vechi dintre titlurile romanesti dateaza din 1958. Ciulinii Baraganului, o productie romano-franceza regizata de Louis Daquin, intra in competitia canneza in anul in care „Zboara cocorii”, de Mihail Kalatozov, urma sa castige Palme d’Or. Cinefilii o vor vedea pe Maria Tanase intr-una din rarele ei aparitii cinematografice, alaturi de Florin Piersic, Nicolae Tomazoglu sau Clody Bertola. Drama este adaptarea unei povestiri de Panait Istrati, despre un obicei straniu din sudul tarii: toamna, cand vantul incepe sa smulga ciulinii, unii copii isi parasesc casele si pleaca in lume sa-si incerce norocul.

Citeste si:  Maitresse Maison - primul concept store din Cluj

Inaintea lungmetrajului lui Louis Daquin, va rula filmul care i-a adus lui Sergiu Nicolaescu unica selectie la Cannes, in competitia de scurtmetraje: Memoria trandafirului (1964). Filmul a fost premiat ulterior in alte festivaluri si l-a adus pe regizor in atentia breslei.
In 1962, la 5 ani dupa ce obtinuse Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Scurta istorie”, Ion Popescu-Gopo s-a intors in selectia oficiala de la Cannes cu S-a furat o bomba, o parodie a filmelor cu spioni, o comedie burlesca ce ironiza politica inarmarii atomice si pleda pentru folosirea pasnica a energiei nucleare. Un grup de gangsteri cauta sa reintre in posesia unei valize cu bomba, ajunsa din intamplare in mainile unui tanar complet inocent in privinta continutului ei. Pe afis: Iurie Darie, Emil Botta, Eugenia Balaure, Haralambie Boros sau Puiu Calinescu.

Debutul in lungmetraj al lui Radu Gabrea, Prea mic pentru un razboi atat de mare, a ajuns la Cannes in 1971, in noua sectiune paralela Quinzaine des Réalisateurs, dupa ce castigase deja premiul juriului pentru tineret la Locarno. Inspirat de fapte reale, filmul vorbeste despre prietenie si maturizare, intr-un context dramatic precum razboiul. Un baiat orfan crescut de regiment pleaca pe front in cautarea celui mai bun prieten si se confrunta cu experiente terifiante. Tanarul Mihai Filip joaca alaturi de Mircea Albulescu, Gheorghe Cozorici, Ernest Maftei, Jean Constantin sau Gheorghe Dinica.

Citeste si:  Funny Bijoux - handmade boutique

Tot in Quinzaine des Réalisateurs ajungea si Savel Stiopul, in 1982, cu Falansterul, un exercitiu de stil care documenta transpunerea in practica a ideii utopice a lui Charles Fourier. Un boier cu studii la Paris, Theodor Diamant, se intoarce sa puna in aplicare, pe mosia sa de la Scaeni, modelul de organizare sociala propus de utopistul francez. Dar, sub presiunea autoritatilor, falansterul roman cedeaza in scurt timp. Cu: Adrian Pintea, Liviu Ciulei, Julieta Szönyi, Mihai Malaimare.

In timpul sederii la Cannes, Savel Stiopul l-a cunoscut pe directorul si fondatorul sectiunii Quinzaine des Réalisaturs, Pierre-Henri Deleau, si i-a devenit prieten apropiat (regizorul roman a jucat in ultimul film al acestuia, „Proprietarii de stele” – 2001). Savel Stiopul a incetat din viata in 2007, la 81 de ani.

Cinefilii vor avea ocazia sa (re)vada si Serata, de Malvina Ursianu, proiectat in afara competitiei la Cannes, in 1972. In vecinatatea unui aerodrom hitlerist, in noaptea de 22 august 1944, are loc o serata la care participa elita vremii. Printre oaspeti se afla si cateva persoane care asteapta semnalul insurectiei, insa cum sa le distingi? In distributie: George Motoi, György Kovács, Cornel Coman, Silvia Popovici. Nascuta in 1927, Malvina Ursianu este una dintre cele mai importante regizoare romance. Si-a facut debutul in 1967, cu „Gioconda fara suras”, si a regizat peste 10 filme.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 11-17 martie

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv 7 Days in Havana, si se va inchide cu Dupa dealuri, in regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. In premiera, spectatorii vor vedea si Beasts of the Southern Wild, debutul lui Benh Zeitlin premiat cu Camera d’Or si Premiul FIPRESCI pentru sectiunea Un Certain Regard, The Angels’ Share al lui Ken Loach, distins cu Premiul Juriului, Post Tenebras Lux, de Carlos Reygadas, premiat pentru regie, si Después de Lucía, in regia lui Michel Franco, filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard.

De neratat sunt si Cosmopolis, al lui David Cronenberg, Killing Them Softly, in regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt, experimentalul Holy Motors, al lui Leos Carax, si comedia Adieu Berthe ou l’enterrement de mémé, de Bruno Podalydès.

Festivalul a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucuresti si cu sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorului roman Independenta Film.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.