fbpx

Prietenia cu colegii de serviciu

Natura noastra sociala ne face adesea sa ne facem prieteni la locul de munca. Devine firesc sa ne imprietenim cu oameni cu care petrecem mai mult de jumatate din timpul activ al unei zile. Colegii alesi sa ne fie prieteni sunt, de obicei, cei de care ne-au legat de-a lungul timpul amintiri, afinitati comune, proiecte comune personale si profesionale, etc. Colegii implicati in viata noatra personala sunt cei cu care alegem sa ne vedem si in timpul liber, cei care ne cunosc cercul social, sotii/iubitii sau prietenii vechi, cei cu care alegem sa facem vacante si sa iesim impreuna in week-end la munte sau la mare.

Adesea insa, relatiile de birou, combinate cu cele profesionale, pot deveni conflictuale, pot aparea divergente din diferite motive sau, pur si simplu, se pot schimba raporturile. In aceste cazuri, cei cu care eram prietene bune, pot deveni simpli colegi de birou care insa ne cunosc foarte bine, inclusiv la nivel personal si care, in cazul nefericit in care ar vrea, ar putea folosi impotriva noastra conjuncturi sociale si mai ales profesionale aparute. Constiinta romaneasca traditionala avertizeaza foarte plastic asupra riscurilor amestecarii relatiilor de prietenie cu cele de munca, insa realitatea este ca biroul este un mediu mult mai prietenos atunci cand suntem inconjurate de personaje familiare. Prietenia este unul dintre cele mai frumoase lucruri caracteristice omului, iar riscul de a inceta la un moment dat sa fim prieteni cu cei care au inceput prin a ne fi mai intai colegi, pare un pret mic de platit fata de avantajele de a imparti, la bine si la greu, momente de birou si momente personale.

Citeste si:  Stufstock 2009 risca sa nu mai aiba loc, din cauza fondurilor insuficiente

Relatiile de prietenie cu colegii de birou au avantaje evidente si au, din pacate, si unele dezavantaje, rezultate tocmai din aceasta amestecare a planurilor (personal/profesional) ce teoretic ar trebui sa ramana separate si sa fie traite ca atare. Natura noastra sociala, asa cum spuneam, ne face sa ne legam de oamenii cu care petrecem mult timp, ne face sa ne cream aliante, grupuri si cercuri in care sa ne simtim ca acasa.

Citeste si:  Tatu revine

Avantajele se refera la faptul ca, odata ce ne-am facut prieteni la birou, ne vom simti acolo ca intr-o a doua casa, cu locuri si persoane familiare. In plus, nu este nimic mai placut ca dupa o zi de birou tumultuoasa sa iesi la o cafea cu o colega/prietena si sa discuti cele intamplate cu cineva care stie exact despre ce vorbesti si care, de cele mai multe ori, te sustine si iti impartaseste punctul de vedere.

Dezavantajele, asa cum ziceam, se refera la natura schimbatoare a omului, azi suntem prieteni, maine am putea ramane doar colegi. Ceea ce stim insa unii despre altii ramane in constiinta comuna, iar daca raporturile de prietenie se strica foarte grav, fostii prieteni pot deveni, stim bine, dusmani de temut.

N-am sa va sfatuiesc in incheiere sa va feriti sa va imprieteniti prea mult cu colegii vostri, ar fi inutil si greu de realizat. Va sfatuiesc insa sa va treceti colegii prin cat mai multe teste de prietenie si incredere inainte de a-i introduce in lumea voastra privata unde sunteti mai slabe, mai vulnerabile.

Un comentariu
  1. M-am imprietenit si eu cu o colega al serviciu.Parca a trecut ea testele de incredere,dar asa cum natura omului e schimbatoare,ieri am fost prietene,iar azi…n-as putea sa-i spun nici dusman de temut.(nu mai comunicam).Nu poti sti niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.