fbpx

Premiile Pulitzer pentru Litere, Istorie si Muzica

Ieri au fost decernate Premiile Pulitzer pentru literatura, teatru si muzica. Iata lista castigatorilor mai jos.

Fictiune
Premiul pentru fictiune a fost decernat romanului The Orphan Master’s Son aparut la Random House. Autorul, Adam Johnson, a fost felicitat pentru povestea care-si poarta cititorul in profunzimile regimului totalitarist din Coreea de Nord, pastrand perspectiva profund umana. Adam Johnson a facut din Kim Jong-il un personaj.

Alti finalisti: Nathan Englander cu „What We Talk About When We Talk About Anne Frank” si Eowyn Ivey, cu „The Snow Child”.

Teatru
Premiul i-a fost acordat lui Ayad Akhtar, american de origine pakistaneza, pentru piesa Disgraced. Autorul, un admirator al filmelor lui Woody Allen, si-a plasat povestea in mijlocul intelighentiei new-yorkeze. Amir, protagonistul, este un avocat de succes a carui ura pentru sine este devoalata spectatorilor in timpul unei petreceri din Manhattan. Discutiile despre arta si bani duc la un deznodamant cel putin interesant.

Ayad Akhtar este si romancier si actor. In prezent, lucreaza la cel de-al doilea roman si la piesa „The Who & The What” care va avea premiera la iarna, in California. Daca Disgraced poate fi citita si ca o reinterpretare a lui „Othello”, urmatoarea piesa de teatru este o meditatie pornind de la „Imblanzirea scorpiei”, a afirmat Akhtar la primirea premiului. Ambele piese sunt cu musulmani americani, cu mentiunea ca ultima este o comedie.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 21-27 octombrie

Alti finalisti: Gina Gionfriddo cu „Rapture, Blister, Burn” si Amy Herzog cu „4000 Mile”.

Istorie
Premiul Pulitzer pentru istorie a fost decernat lui Frederik Logevall pentru Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam (lucrare aparuta la Random House).

Cartea ofera cateva raspunsuri privind modul in care SUA s-au lasat implicate intr-un razboi in Vietnam ignorand total amara experienta a francezilor in zona in timpul celui de-al doilea razboi mondial. „Predand istoria acelei perioade studentilor, am ajuns sa fiu din ce in ce mai interesat de razboiul francez din Indochina”, a raspuns Logevall atunci cand a fost intrebat ce anume l-a inspirat in scrierea acestei lucrari. „Aveam senzatia ca experienta francezilor continea cheia tuturor lucrurilor care s-au intamplat mai tarziu”.

Alti finalisti: Bernard Bailyn cu „The Barbarous Years: The Peopling of British North America: The Conflict of Civilizations, 1600-1675” si John Fabian Witt cu „Lincoln’s Code: The Laws of War in American History”.

Biografie
Premiul pentru biografie i-a fost acordat lui Tom Reiss pentru The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo.

Faimosul roman al lui Alexandre Dumas a avut izvorul de inspiratie chiar in viata tatalui autorului, Thomas-Alexandre, care a fost fiul unei sclave din Haiti si care a ajuns general in armata franceza. „Pentru mine, marea satisfactie a venit din faptul ca am extras un personaj din paginile unei fictiuni, personaj uitat de multi, si i-am aratat legatura cu realul”. „Da, suna a roman de aventuri, dar totul are un scop. Thomas a fost un lider de culoare intr-o societate alba, primul care a atins un asemenea nivel in acele timpuri si a fost un revolutionar”.

Citeste si:  Andorra, o esenta tare

Finalisti: Michael Gorra cu „Portrait of a Novel: Henry James and the Making of an American Masterpiece” si David Nasaw „The Patriarch: The Remarkable Life and Turbulent Times of Joseph P. Kennedy”.

Poezie
Premiul Pulitzer pentru Poezie i-a fost decernat lui Sharon Olds pentru volumul Stag’s Leap aparut la Alfred A. Knopf.
Poemele au fost scrise dupa destramarea casniciei de 30 de ani a autoarei, in 1997. Aflata la varsta de 70, cu copii adulti, le-a promis acestora ca nu va publica poeziile in urmatorii ani. “Nu voiam sa ii fortez sa ii preocupe scrisul mamei lor in timp ce erau nevoiti sa se adapteze noii configuratii familiale”, a declarat Sharon Olds.

Finalisti: Jack Gilbert cu „Collected Poems” si Bruce Weigl cu „The Abundance of Nothing”.

Nonfictiune
Premiul pentru nonfictiune a fost primit de Gilbert King pentru Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America, lucrare aparuta la Harper.

Citeste si:  Cum sa-ti pastrezi motivatia la serviciu

King a declarat ca a fost fascinat de „cazurile pierdute din istoria proceselor civile”, cazuri care au tinut prima pagina a ziarelor, dar peste care s-a asternut uitarea. „Am inceput sa le scot la lumina si am considerat ca aceste povesti merita spuse. Thurgood Marshall a fost un avocat pledant uimitor, iar viata i-a fost ameninanta permanent. Nu voia doar sa reconstruiasca visul american. El chiar lupta pentru vietile oamenilor”.

Finalisti: Katherine Boo cu „Behind the Beautiful Forevers: Life, Death and Hope in a Mumbai Undercity” si David George Haskell cu „The Forest Unseen: A Year’s Watch in Nature”.

MUZICA
Premiul Pulitzer pentru Muzica i-a fost decernat lui Caroline Shaw pentru compozitia Partita pe care cei din comisie au apreciat-o pentru inventivitate si pentru faptul ca incorporeaza „parti recitate, soapte, suspine, murmure, melodii lipsite de cuvinte si efecte vocale noi”.

Caroline Shaw, in varsta de 30 de ani, a scris piesa pentru grupul vocal in care canta, numit „Roomful of Teeth”. Ea a declarat ca piesa este despre „cum lucrurile se dezintegreaza si despre cum, mai apoi, totul se asaza la loc”. „Voiam niste sunete cum nu am mai auzit vreodata”.

Finalisti: Aaron Jay Kernis cu “Pieces of Winter Sky” si Wadada Leo Smith cu “Ten Freedom Summers”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.