fbpx

Premiera nationala pe scena Operei Nationale Bucuresti: baletul „Manon”, coregrafia de Kenneth MacMillan, muzica de Jules Massenet

Sambata, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Nationala Bucuresti are loc premiera baletului Manon – muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan, cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prevost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, marcand intaia reprezentare integrala a acestui balet pe o scena din Romania. Dirijorul spectacolului este Martin Yates, cel care a reluat, in anul 2011, studiul asupra aranjamentului muzical pentru productia de la Baletul Regal din Londra si a realizat cateva modificari fata de varianta de la premiera mondiala din 1974 a acestei lucrari, convins de faptul ca baletul „Manon” se evidentiaza prin „felul special in care MacMillan spune povestea si foloseste muzica pentru a transmite emotie publicului”. Premiera va beneficia de participarea balerinilor Operei Nationale Bucuresti.

Baletul „Manon” este un spectacol reprezentativ pentru creatia coregrafului si dansatorului britanic Kenneth MacMillan (1929-1992), una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii dansului in secolul al XX-lea. Asociat cu prestigioasa Scoala de Balet „Sadler’s Wells” (astazi Scoala Regala de Balet) si cu Baletul Regal din Londra, unde a fost director artistic intre anii 1970 si 1977 si coregraf principal din 1977 pana la finalul vietii, MacMillan este unul dintre „psihologii dansului”. Creatiile sale sunt definite de analiza psihologica a personajelor si, astfel, de folosirea intr-un mod expresiv a limbajului dansului clasic in lucrari precum „Romeo si Julieta”, „Gloria”, „Manon”, „Mayerling”, „Requiem”, „Printul pagodelor” etc.

Citeste si:  Deces Palade - Drumul catre medicina moleculara al unui roman laureat cu Nobel

„Daca exista mesaje ascunse in balet, atunci ii revine fiecarui spectator misiunea de a le gasi. Pe de alta parte, cu totii citim si asimilam lucrurile diferit – de aceea publicul adora sa vada acest spectacol de mai multe ori, pentru a savura toate nuantele personajelor din poveste. De asemenea, trebuie spus ca baletul se schimba cu fiecare nou interpret al unui rol, certificand astfel imensul succes la mai bine de 40 de ani de la premiera mondiala”, declara maestrul de balet Karl Burnett, care participa, alaturi de maestrul de balet Bruce Sansom, amandoi specializati in creatia lui Kenneth MacMillan, la punerea in scena la Bucuresti a baletului „Manon”. De asemenea, Bruce Sansom precizeaza: „Mai ales in baletele cu poveste, Sir MacMillan a integrat dansul in actiune. Personajele sale continua sa se dezvaluie si sa se dezvolte prin dans. Ele raman fidele caracterului lor pe tot parcursul spectacolului. Si astfel povestea merge mai departe, fara a se baza exclusiv pe scenele de pantomima dintre momentele dansate.”

Citeste si:  Magia DISNEYLAND

Urmatoarele reprezentatii ale acestui spectacol au loc in 3, 9, 10, 16 si 17 aprilie, precum si in 20 mai.

„Manon” – Premiera nationala
Balet in trei acte
Coregrafia: Kenneth MacMillan
Muzica: Jules Massenet (aranjament orchestral: Martin Yates)
Punere in scena de: Karl Burnett si Bruce Sansom

Citeste si:  Workshopuri pilot, gratuite, de Make-up si PR

Dirijor: Martin Yates

Scenografia: Mia Stensgaard
Lighting design: Mikki Kunttu

Premiera mondiala: 7 martie 1974, Baletul Regal din Londra
Premiera la Opera Nationala Bucuresti – premiera nationala: 2 aprilie 2016

Maestri de balet: Corina Dumitrescu, Florica Stanescu, Johan Kobborg, Gigel Ungureanu, James Wilkie

Asistent de scenografie: Alina Petrovschi
Asistent lighting design: Ionut Gabriel Pruteanu

Distributia premierei:

Manon: Marina Minoiu
Des Grieux: Dawid Trzensimiech
Lescaut: Henry Dowden
Amanta: Akane Ichii
Monsieur GM: Antonel Oprescu
Temnicerul: Gigel Ungureanu
Distributia din data de 3 aprilie:

Manon: Andra Ionete (debut)
Des Grieux: Barnaby Bishop (debut)
Lescaut: Henry Dowden
Amanta: Mihaela Soare (debut)
Monsieur GM: Antonel Oprescu
Temnicerul: Gigel Ungureanu
Cu participarea Orchestrei si a Baletului Operei Nationale Bucuresti

Distributiile reprezentatiilor urmatoare sunt disponibile aici: http://www.operanb.ro/calendar

Biletele pot fi achizitionate de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti, deschisa zilnic intre orele 9.00-13.00 si 15.00-19.00, sau online, de la adresa tickets.operanb.ro

www.operanb.ro/homepage

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.