Pozitia copilului – premiat cu Ursul de Aur la Berlin

Pozitia Copilului, un film romanesc despre drama noilor imbogatiti, regizat de Calin Peter Netzer, a castigat sambata seara Ursul de Aur. pentru cel mai bun film la Berlinala, anunt primit cu ropote de aplauze de cei prezenti in sala la ceremonia de premiere.

Multumesc Berlinalei pentru ca m-a invitat sa prezint acest film aici, a spus Calin Peter Netzer dupa ce si-a primit premiul, alaturi de producatoarea de film Ada Solomon. Netzer a multumit echipei sale, producatoarei si actorilor.

Citeste si:  Pelerinajul pascal la locurile sfinte

Sunt mult mai obisnuita sa fiu o luptatoare decat o castigatoare, a spus la randul ei Ada Solomon, in aplauzele publicului. Ea a multumit celor care au sustinut filmul, dar si celor care nu au facut-o, pentru ca a facut echipa filmului mai puternica si mai hotarata.

Vreau sa multumesc in primul rand fantasticei Luminita Gheorghiu, actrita principala, este in special premiul ei, a adaugat producatoarea.

Un film foarte bine primit atat de specialisti, cat si de public, drama romaneasca Pozitia Copilului (Child’s pose) primise vineri seara premiul Federatiei Internationale a Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Berlin. O femeie, provenita din noua elita, face totul pentru a-si salva fiul dupa ce acesta a accidentat mortal cu masina un adolescent. Actrita Luminita Gheorghiu nu a primit Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita, distinctia revenindu-i actritei chiliene Paulina Garcia, pentru rolul principal din Gloria.

Citeste si:  Afacerile in franciza

Bazandu-se pe relatia mama-copil, Netzer face, fara concesii, portretul unei societati care se confrunta cu coruptia, minciuna si discriminarea.

In Pozitia copilului’, Cornelia (Luminita Gheorghiu) este o mama sexagenara ultraposesiva din inalta societate care il sufoca pe fiul sau Barbu (Bogdan Dumitrache), aflat completamente sub stapanirea sa. Barbu omoara un adolescent dintr-o familie modesta din cauza vitezei excesive. Mama sa va face totul pentru a-l scapa de inchisoare, folosindu-se de relatiile ei, dar si de bani, oferindu-le mita celor care il pot ajuta – mai ales politisti si un avocat.

Citeste si:  Un socru suparat

Sursa: Agerpres.ro.


5 Comentarii
 1. Felicitari! Filmele romanesti fac impresie buna in Europa. Problema este ca luam laurii numai cu povesti adevarate … Iar daca un film este fotografia unei societati, nu prea stam bine … Probabil ca urmatorul film romanesc va fi o comedie despre un personaj care va lua nobel-ul fara sa stie sa citeasca.

 2. \”Ce mi-ar placea ca filmele romanesti sa atraga macar un sfert din spectatorii meciurilor de fotbal!\”

  mie mi-ar placea ca filmele romanesti sa atraga macar un sfert din clientele shoppingului la mall.

  stiu,stiu,utopie…

  ps: filmu asta chiar pare interesant; relatiile sufocante mama-fiu e o kestie semi-tabu.

 3. Cucurigu, sa stii ca referirea mea la spectatorii meciurilor de fotbal n-a avut nimic sexist in ea. 😀

  Ignoranta in ceea ce priveste filmul romanesc e la fel de raspandita la ambele sexe, nu fac nicio discriminare aici.

  Si da, suna foarte interesant subiectul. In martie, vine la cinema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.