fbpx

Poezia lui Alex. Leo Serban la TIFF

Vineri, 10 iunie, la ora 16.30, la TIFF Lounge (Piata Unirii, Cluj-Napoca), va avea loc un eveniment dublu de lansare Alex. Leo Serban. Vor fi lansate simultan volumele Alte camere, alte glasuri de ieri (Editura Pandora M, Colectia “Cercul Poetilor Aparuti”) si Mica dietetica (Editura ART). Despre aceste doua carti si despre memoria regretatului Alex. Leo Serban vor vorbi criticul de film Magda Mihailescu, criticul literar Marius Chivu si poeta Svetlana Carstean, coordonatoarea colectiei de poezie “Cercul Poetilor Aparuti”.

Cunoscut ca unul dintre cei mai importanti critici de film si jurnalisti de dupa 1989, Alex. Leo Serban (1959-2011) a fost extrem de discret in ceea ce priveste identitatea sa de poet. Polemic prin definitie, combativ si excentric in felul sau, si-a disimulat foarte bine sensibilitatea poetica pe care o putem descoperi acum in toata prospetimea ei in volumul Alte camere, alte glasuri de ieri, ce reuneste poezii din diverse perioade, incepand cu cele scrise la 25 de ani si terminand cu cele inspirate de Lisabona. Dupa cum afirma Ioana Parvulescu, aceasta carte “va fi o mare surpriza: poeziile scrise de Alex. Leo Serban dau, intr-un fel, cheia alcatuirii lui sufletesti: incaperile si glasurile sale interioare erau inalt poetice”. Aceasta cheie oferita postum este garantia faptului ca pentru Alex. Leo Serban a fi poet nu ar fi putut fi niciodata o meserie, o carte de vizita, ci o permanenta, fie ea si ascunsa sau disimulata.

Citeste si:  Ce nu ti s-a spus niciodata despre zodia ta, dar e esential sa afli

Alte camere, alte glasuri de ieri este al doilea titlu propus de Editura Pandora M, in cadrul colectiei “Cercul Poetilor Aparuti”, coordonata de Svetlana Carstean.

Volumul este deja un bestseller si s-a situat pe locul al doilea in topul de vanzari al Grupului Editorial TREI la editia de anul acesta a Targului de Carte Bookfest.

Alex. Leo Serban a debutat in 1976 cu un poem in engleza publicat in revista americana Chicago Review. A colaborat cu numeroase reviste romanesti (Secolul 20, Secolul 21, Contrapunct, Romania literara, Luceafarul, Litere, arte, idei, Caiete critice, Euphorion, Vatra, Balkon – Idea) si straine (Cover Magazine, SUA). A fost senior editor la revista Dilema veche pina in toamna anului 2009. A fost asistent universitar la catedra de limbi si literaturi straine a Universitatii Bucuresti (1990-1991) si lector la catedra de comunicare audiovizuala a Academiei de Teatru si Film din Bucuresti (1998-2000). A facut parte din numeroase jurii internationale in cadrul unor expozitii de arta si festivaluri de film. A publicat urmatoarele carti: Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele (Idea Design&Print, 2004, in colaborare cu Mihai Chirilov si Stefan Balan), Dietetica lui Robinson (Curtea Veche, 2006), De ce vedem filme. Et in Arcadia cinema (Polirom, 2006), 4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc (Polirom, 2009).

Citeste si:  Mai multi bani
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.