fbpx

Poarta Sarutului – cale de trecere spre alta lume

Indragostitul va dori mereu sa vorbeasca tuturor despre trairile lui, despre noul sentiment care ii invadeaza trupul si ii ofera o energie inepuizabila, energia pentru a spera, a visa si a trai pentru ca toate sperantele si visele sa i se indeplineasca. Si nu in ultimul rand energia pentru a calatori; indragostitul declara persoanei iubite: “As merge cu tine si pana la capatul Universului” nu e asa? Sa fie capatul Universului o cale de trecere spre alta lume?

Ce ati zice daca am alege atunci Poarta Sarutului? Monumentul lui Constantin Brancusi de la Targul-Jiu este martorul multor povesti de iubire si nu numai. Amplasata pe aleea de la intrarea din parcul oraşului aceasta renumita opera arhitecturala constituie o parte a Ansamblului Monumental din Targu Jiu.

La prima vedere se evidentiaza forma Portii ca a unui arc de triumf, inalt de aproximativ de 5,30m si lat de 6,60m, ce iti lasa impresia portilor de lemn gorjene. La o privire mai atenta veti observa cu uimire elementele folclorice, ce sugereaza tema nuntii taranesti. Daca in partea de sus este incrustat dansul, admiratia celor doua coloane este starnita de reprezentarea celui mai sublim gest de dragoste, care da si numele acestui monument: sarutul. Va va marca impresia de siguranta, de rezistenta si de putere pe care v-o va oferi Poarta, datorita alcatuirii sale din piatra aspra de moara, datorita coloanelor groase, paralelipipedice.Va veti simti protejati si de incrustatiile din filigran, ce aduc cu un fel de acoperis al Portii, ca si cand poarta ar fi acoperita cu sindrila. Intreaga structura va face sa simtiti ca in preajma ei sunteti protejati de forta Raului, ce isi poate exercita puterea oriunde, cu exceptia acestui lacas al dragostei.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 26-29 mai

Cu o singura privire asupra fetelor coloanelor puteti regasi simbolul sarutului, cele doua jumatati ale unui cerc, atat de caracteristic operei lui Brancusi. Veti avea senzatia ca intr-adevar cineva vegheaza povestea pe care o traiti datorita motivului Sarutului prezentat si pe stalpii laterali sub forma stilizata a unor pupile uriase, care poate fi regasita de-a lungul lintoului Portii. Brancusi spunea „Ce e sus mic, jos este marit”.

Din 20 septembrie 1938 de cand a fost finalizata aceasta lucrare, Poarta Sarutului vegheaza ciclul neintrerupt al existentei umane, deschizind o alta lume pura in care poti pasi doar printr-un sarut. Intotdeauna vom vedea sub Poarta doi tineri sau doi batrani, oricum doi indragostiti ceea ce demonstreaza ca mai exista inca oameni care pretuiesc frumosul, pretuiesc arta si pretuiesc acest sentiment sublim care este iubirea.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 2-8 noiembrie

Cati indragostiti nu ar dori sa se sarute tocmai langa monumentul dedicat acestui gest tandru? O calatorie intr-o alta lume, intr-o zi speciala cum ar fi cea de 6 Iulie – Ziua Internationala a Sarutului sau cea de 24 Martie -Dragobetele sau pana la urma in oricare zi, ar fi un vis pentru orice indragostiti, fie ei adolescenti, adulti sau batrani, un vis care poate deveni realitate…

Daca acum esti prospat indragostita sau inca iubesti cu intensitate sau iti doresti sa reaprinzi flacara iubirii, incearca sa ajungi la Poarta Sarutului, sa te lasi cuprinsa de magia ei alaturi de persoana iubita.

3 Comentarii
  1. stiu ca mi se va da in cap in comentariile urmatoare, dar pentru mine Poarta Sarutuluii ca si opera de arta nu inseamna nimic. nu vad nimic deosebit la ea si doar renumele ii da oarece farmec

  2. hmmm…ai dreptate…m-a derutat comentariul tau. Mai ales ca eu inca n-am vazut cu arata acest monument decat in foto. Poate voi reusi sa-l vad anul asta…sa ma conving, sa ma lamuresc – daca e asa cum spui tu (Paula) sau cum scrie Alina.

  3. sunt din oras…si dupa ce am citit acest articol…pot spune ca ma simt norocoasa ca pot oricand trece cu iubitul pe sub poarta

    chiar iti da o senzatie de protectie si merita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.