Plante de birou II

Continuam lista exemplelor din articolul anterior cu plante care pot fi crescute cat mai bine in conditiile „vitrege” ale birourilor noastre, pentru a imprima aestora o atmosfera cat mai placuta:

Rhaphis excelsa: o planta mai putin cunoscuta, decorativa prin frunze, care creste foarte incet, aproximativ 20-25 de cm pe an, originara din China, dar folosita foarte des in gradinile japoneze. Planta se prezinta sub forma unui mic palmier, relativ usor de ingrijit, dar care se adapteaza foarte bine conditiilor din apartament, in general, dar mai ales din birourile lipsite de luminozitate, in special, nevoile sale in aceasta privinta fiind foarte modeste. Poate accepta o lumina mai puternica (de exemplu cea provenita de la ferestre vestice sau estice), dar in nici un caz nu tolereaza lumina directa a soarelui, care, de cele mai multe ori, ii arde frunzele sensibile. Udarea se face destul de des, cat mai abundenta, pentru ca acestui palmier ii place sa aiba picioarele umede. Datorita uscaciunii solului culoarea frunzelor se poate modifica, trecind de la verde la gri ce pare sfarmacios, dupa care, daca seceta se intinde pe o perioada mai mare de timp, se usuca. In plus aceasta planta mai are o cerinta strict necesara: pulverizarea cu apa pentru a impiedica uscarea varfurilor frunzelor, extrem de inestetica, dar si nesanatoasa. Trebuie insa sa avem mare grija si sa tinem minte ca pana si plantele care adora umiditatea sunt sensibile la o mare cantitate de apa si au nevoie de un foarte bun drenaj al solului; daca acesta este prea umed (apa nu trebuie sa balteasca) radacinile vor putrezi. Evident, in timpul iernii udarea se va face cu multa moderatie, avind grija sa nu o lipsim totusi complet de apa.

Citeste si:  Intr-un birou plin de barbati... inteligenta si frumoasa!

Aceasta planta este deranjata si de curenti de aer, asa ca este indicat sa fim atenti unde o plasam si din acest punct de vedere. Solul cel mai bun este cel fertil, organic, o alegere optima fiind cel alcatuit dintr-o parte nisip si doua parti turba, care sa asigure un drenaj optim, in corelatie totusi cu cerintele de umiditate. Inmultirea se face forte usor (mai ales daca si colega de birou isi doreste un puisor din aceasta planta) prin divizarea puietilor care apar pe langa palmier si plantarea lor in alte vase.

Citeste si:  Importanta de a crea o impresie memorabila

Philodendron brasil este o planta extrem de eleganta, cu frunzele in forma de inima, foarte potrivita pentru a fi crescuta in interior, fiind satisfacuta chiar si atunci cand este asezata pe un raft sau pe birou, putin rasfatata de razele soarelui (de fapt prefera mult mai mult penumbra sau lumina indirecta). Udarea se face regulat, cu o cantitate destul de mare de apa, avind grija ca solul sa nu devina mocirlos. Este necesar ca substratul sa aiba o fertilitate ridicata (bogat in substante nutitive), cu pH-ul situat in jurul valorilor de 6,5-7,5, bine drenat. Exista o cerinta care trebuie sa fie neaparat indeplinita pentru a asigura cresterea armonioasa a plantei si mai ales culoarea intensa a frunzelor: fertilizarea regulata. Cel mai bun fertilizator pe care il puteti utiliza este cel in forma lichida, dar inainte de folosire asigurati-va ca respecteti instructiunile pentru a evita arderea frunzelor plantei.

Citeste si:  Cum sa scapi de concediere

3 Comentarii
  1. Asta e legenda cu atingerea ficusilor. Eu acum imi fac o strategie prin care sa-mi conving managera sa alocam niste buget pentru cumpararea unor plante pe care sa le impratsiem prin birouri. Intr-adevar incalzesc atmosfera

  2. de obicei daca vrei plante la serviciu trebuie sa le aduci singura, putini sefi includ asta in planul de organizare al spatiului de munca . si mi se pare normal… nu sunt o prioritate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.