fbpx

Picu Patrut. Ultimul mare miniaturist al Europei

14 septembrie – 2 decembrie, Sala Oaspeti
Muzeul National al Taranului Roman

Anul acesta, pe 13 septembrie, in ajunul Zilei Crucii, Muzeul National al Taranului Roman va deschide pentru public o expozitie-document dedicata operei lui Picu Procopie Patrut (1818-1872), adevarata „epopee in imagini”, unica in tezaurul artei romanesti, creata in orizontul unui sat traditional transilvanean (Salistea Sibiului) in singuratatea unei vieti traite in credinta, izolare si simplitate.

Expozitia va marca principalele etape ale vietii si creatiei lui Picu Patrut incepand de la varsta de 19 ani, cand a compus prima carte si a desenat primele miniaturi continuand cu anii 1848-1852, cand functiona ca eclesiarh (carsnic) la biserica veche din sat, dar si la scoala din Saliste, precum si etapa 1862-1872 cand, „avea sa fie tuns” monah la Schitul Cheia (din Valcea) fara a se calugari.

Citeste si:  Cum sa ii spui "nu" sefului

Numit calugarul-taran, artistul-taran sau Anton Pann al Ardealului, Picu Patrut a dovedit in intreaga sa opera ca este rafinat, ca are o mana sigura si o mare putere de intelegere a culorilor.
Marturie stau cele cateva zeci de manuscrise lasate istoriei.

Muzeul detine 21 dintre acestea precum si tiparul literelor initiale lucrate de el manual, din lemn. Inca opt manuscrise imprumutate Muzeului de Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane si Manastirea Stavreopoleos se vor adauga, pe durata expozitiei, celor apartinand Muzeului.

Citeste si:  Sfaturi pentru cariera femeilor

Manuscrisele, dar si celelalte categorii de obiecte taranesti din zona incluse in expozitie (costume, mobilier popular, ceramica, izvoade, icoane pe lemn sau sticla si tesaturi) vor contribui la sugerarea cadrului de viata in satul transilvanean al secolului al XIX-lea, in care a trait si a creat Picu Patrut si care a corespuns perioadei de mare efervescenta nationala a romanilor din Transilvania.

Citeste si:  Premiile Nobel 2008 vor recompensa teoriile privind "materia neagra" si experimentele din genetica

foto

Expozitia va fi deschisa pana pe 2 decembrie 2012, intre orele 10:00 si 18:00. Luni este inchis.

Vernisaj: joi, 13 septembrie 2012, ora 18.00, Sala Oaspeti
ora 18.30, Studioul Horia Bernea

Concert de muzica religioasa sustinut de corul de camera Preludiu dirijat de Voicu Enachescu

Pret bilet: 6 lei – adulti / 1,5 lei – elevi, studenti, posesori de Card Euro 26 / 3 lei – pensionari

Coordonator: dr. Georgeta Rosu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.