fbpx

Pe Drumul Crucii

Drumul Crucii – Via Dolorosa – porneste de la ruinele fostei cetati romane Antonia si continua, in urcus domol, aproape 1 km, pana la Golgota. E drumul pe care l-a stabatut Iisus Hristos cu crucea in spate pentru a ne deschide noua tuturor calea spre mantuire. E drumul pe care-l strabat anual mii de pelerini veniti sa omagieze jertfa lui.

Dupa traditia Bisericii din Ierusalim, Drumul Crucii este impartit in 14 popasuri :

1. Condamnarea la moarte in curtea casei lui Pilat;
2. Punerea Crucii pe umerii Domnului, in fata Pretoriului si pornirea spre Golgota;
3. Prima cadere a Mantuitorului sub povara Crucii;
4. Intalnirea Domnului cu Maica Sa;
5. Luarea Crucii de pe umerii Domnului de catre Simon Cirineanul;
6. Intalnirea Domnului cu Veronica, cea care I-a sters cu marama fata plina de sange si sudoare;
7. A doua cadere a Mantuitorului la pamant;
8. Intalnirea Domnului cu femeile care plangeau si se tanguiau pentru El;
9. A treia cadere a Mantuitorului la pamant;
10. Dezbracarea Domnului de hainele sale, pe Golgota;
11. Moartea Domnului pe Cruce;
12. Coborarea Domnului de pe Cruce;
13. Punerea Domnului in Mormant si Invierea;
14. Punerea Domnului in Mormant si Invierea.

Citeste si:  Si a fost si al treilea concert Leonard Cohen...

Pe ruinele cetatii Antonia, acolo unde a fost judecat si biciuit Mantuitorul s-a inaltat o biserica catolica numita „Capela Flagelarii”. Alaturi de ea se afla o cladire mare -„Lithostrotos”- cu sali de meditatie si o capela de rugaciune. Aici, in locul numit pe vremuri Gavata („pardosit cu pietre”), statea Pilat sa asculte si sa judece pricinile poporului. Aici iudeii l-au condamnat pe fiul lui Dumnezeu strigand „Rastigneste-L !”. Nicaieri nu S-a smerit Domnul mai mult ca in locul acesta. La numai cateva zeci de metri se afla si biserica catolica „Ecce Homo”, care aduce aminte de cuvintele cu care Pilat L-a prezentat pe Iisus multimii : „Iata Omul !”

De la Pretoriu, Drumul Crucii coboara in linie dreapta spre Valea Tyropeon, care trece prin mijlocul Ierusalimului Vechi. Al treilea popas se afla la intretaierea celor doua strazi care vin de la Poarta Leilor si de la Poarta Damascului. De aici se porneste la stanga pe strada Damascului ajungandu-se in mijlocul Cetatii Sfinte, acolo unde Hristos a intalnit pe Maica Sa. In acest loc sfant se inalta o mica biserica. Drumul coteste apoi la dreapta, acest cot de strada fiind marcat de inscriptia „Al cincilea popas”. De aici se urca pe o srtaduta ingusta, pavata neregulat cu piatra veche si se ajunge la Biserica Sfintei Veronica. Sub biserica se afla o cripta inchinata Sfintului Chip al lui Hristos – Chipul Domnului Iisus, pe naframa Sfintei Veronica este socotita cea dintai icoana, nefacuta de mana omeneasca, ci de dragostea unei tinere Fecioare.

Citeste si:  Piata de Craciun de la Viena

De la aceasta biserica drumul se continua pe niste trepte care duc in strada Bazarului, unde, la o mica distanta intre ele, se regasesc marcate al saptela, la optulea si al noualea popas. La al saptelea popas al durerii cade Domnul pentru a doua oara slabit, suferind ca un om pentru cei care nu-L intelegeau. La al optulea popas se apropie Domnul Iisus de Golgota. Aici e locul unde a mangaiat-o pe Maica Domnului, pe femeile mironosite si pe toate femeile credincioase care plangeau pentru El. Le-a intarit, le-a imbarbatat si le-a poruncit sa planga mai ales pentru ele si pentru copiii lor, adica pentru pacatele intregii lumi. Nu departe e si locul celui de-al noualea popas al durerii, a treia cadere sub povara Crucii. In arhivele bisericii Ortodoxe – Grecesti, sta scris ca cele trei caderi ale Domnului Iisus inseamna cele trei zile cat a stat in mormant.
Se ajunge apoi la punctul culminant, la Golgota, locul unde Mantuitorul a fost dezbracat si pironit pe Cruce. Stanca uriasa, de gresie alba, pe varful careia a fost infipta crucea pe care era rastignit Hristos, se afla acum in Biserica Sfantului Mormant.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 28-31 iulie
5 Comentarii
  1. ma bucur ca ati postat articolele din seria aceasta ca parca simt cand le citesc cum se apropie Pastele si…zilele libere de Paste si… gratarul din prima zi de Pasti. Off…si ce repede va trece

  2. Si eu m-am bucurat sa regasesc in aceste articole semnificatia crestina a postului in care ne aflam si ma face sa simt emotia sarbatorii care vine…

  3. Oare am putea sa ne gandim la Paste (la sarbatori, in general) fara alaturarea gratarelor, cozonacilor, sarmalelor si a altor specialitati culinare? mi se pare ciudat (cel putin) ca un articol despre Drumul Crucii sa te faca sa te gandesti la primul gratar!!!
    Cred ca suntem singurul popor pt care sarbatoarea inseamna cantitati pantagruelesti de mancare!
    E ceva in neregula cu noi.
    Si, atentie, nu sunt o persoana religioasa.

  4. ai si tu dreptate Lucia…dar nu e general valabil – sunt si suficiente persoane care mai cunosc si semnificatia religioasa a acestor sarbatori si stiu sa se bucure de ele crestineste, fara sa se gandeasca doar la cantitati industriale de mancare si iasiri la gratare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.