fbpx

PRAGA – oras vest european in Europa Centrala

Praga (Praha) este capitala Cehiei si cel mai cunoscut oras turistic din Europa Centrala. Acest lucru se datoreaza faptului ca, dupa Revolutia de catifea, Praga a stiut cumva sa se reinventeze, ajungind sa rivalizeze ca destinatie turistica cu Londra sau Parisul. Prima atractie o reprezinta centrul istoric scapat ca prin minune de dezastrele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este o mostenire unica in Europa, pe care edilii cehi o pretuiesc si o protejeaza cu devotament.

O adevarata emblema a Pragai e ceasul din Turnul Primariei, care ofera cate un mic spectacol la fiecare ora fixa, cand doua usi mici din fatada se deschid, pentru a face loc unor figurine reprezentandu-i pe cei 12 apostoli. Un alt element de atractie al pietei din orasul vechi il reprezinta Biserica Tyn, ale carei turnulete seamana cu cele ale unui castel din desenele animate.

Catedrala St. Vitus si imprejurimile pot fi vizitate gratis sau contra cost. Diferenta intre aceste variante consta in vizionarea de aproape a sarcofagului de argint a lui Nepomuk, catacombele catedralei unde este ingropat Karl IV, biserica St. George, Turnul prafului de pusca, Vechiul Palat si, nu in ultimul rand, Turnul catedralei, in varful caruia ajungi urcand 283 de scari! Merita efortul, caci la capatul acestui urcus ametitor te asteapta o panorama de vis. In spatele catedralei, se afla Straduta de Aur cu case de poveste ce adapostesc astazi mici magazine cu souvenir-uri. Un alt punct de atractie in acest perimetru este Muzeul jucariilor.

Citeste si:  Primiti cu Eurovisionul? (partea a II-a)

Cateva din bisericile orasului Praga merita cu adevarat sa fie vizitate. Biserica Sf. Maria si Sf. Anton din Padua a fost construita in anul 1584 si refacuta de-a lungul anilor. Situata la baza dealului Petrini, adaposteste astazi sculptura pruncului Isus. Are 28 cm inaltime, mana dreapta este ridicata in semn de binecuvantare iar in stanga tine o cruce. Biserica Sf. Petru si Pavel este cu mult mai veche. Este situata pe dealul Vysehrad si are cel mai interesant basorelief: ‘Iadul si Raiul’. In Biserica Sf. Nicolae a cantat insusi Mozart iar azi acolo, au loc concerte cu operele maestrului. Praga in ansamblu este un oras foarte muzical…multe posturi locale de radio transmit nonstop concerte de muzica clasica, orchestra, iar in fiecare catedrala, biserica, sala de concerte sunt zilnic si de cateva ori pe zi concerte.

Orasul Nou este dominat de Piata Welceslas cu Muzeul National si statuia ecvestra a Sf. Welceslas. Este inima comerciala a orasului, din ea pornind cateva stradute cu magazine cochete, dar si cu tonete care vand carnaciori sau cu artisti ambulanti care-ti ofera diverse suveniruri ori te incanta cu muzica lor.

Daca mergi in Praga poti sa te cazezi la una dintre multele pensiuni din centrul vechi. Sunt ieftine, foarte curate, ai acces imediat la cele mai populare puncte de atractie. Plimbarile le puteti face cu o caleasca sau cu un automobil de epoca, in cazul in care va permiteti si doriti sa gustati din plin farmecul medieval al unui tur de oras. Dar veti constata ca in Praga si transportul in comun este foarte bine pus la punct si veti fi incantati si de o plimbare cu tramvaiul, atunci cand obositi de mers pe jos.

Citeste si:  Elibereaza-te de stres

Desi situat în Europa Centrals, Praga pare tot mai mult ca un oras din Europa de Vest, care te surprinde la tot pasul prin amestecul de stiluri arhitecturale, prin bogatia de obiective turistice si mai ales prin multitudinea de turisti veniti aici sa se bucure de mirajul acestui oras.

2 Comentarii
  1. Cunosc destul de bine atat Parisul cat si Praga insa nu am putut sa fac un clasament 🙂 Am momente in care pun deasupra Parisul, insa nu sunt foarte convins.
    Daca ajungeti acolo nu ratati restaurantul \”No Stress\” de pe langa Cartierul Evreiesc – mancare fusion delicioasa si bere almost gratis :).
    Cred ca s-ar mai putea documenta articolul.

  2. Sunt de acord cu tine, ca fiecare din articolele din acest domeniu poate fi mai extins si mai detaliat. Si ma bucur cand cineva comenteaza in cunostinta de cauza. Daca mai poti oferi informatii suplimentare ma bucur si te astept cu ele, chiar aici sau pe forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.