Orasul pierdut – Machu Pichu

Patru secole au fost necesare pentru descoperirea unei fantastice fortarete ascunse printre piscurile de 4000 de metri ale anzilor peruvieni. Situat la peste 2400 m altitudine, a scapat neobservata de europeni pana in secolul XX, cand a primit si numele de Machu Pichu, devenind cu siguranta cel mai cunoscut simbol al imperiului incas.

Sanctuarul istoric al incasilor a fost declarat una dintre noile sapte minuni ale lumii. Mai intai ar trebui sa stim cum ajungem aici nu? Hm…se ajunge destul de simplu sau destul de complicat. Depinde cum vi se pare un zbor de cateva ore pana intr-o capitala europeana, urmat de un zbor de vreo 15 ore pana in Lima sau La Paz (Bolivia) si de un altul mai scurt pana la Cusco.Asta in cazul in care aveti viza pentru Peru, a carei obtinere este o adevarata bataie de cap: o puteti obtine de la Paris, insa, daca mergeti printr-o agentie de turism, ar trebui sa fiti scutiti de aceasta grija.

Citeste si:  Cipru

O data ajunsi aici va vor fascina cele peste 140 de constructii si peste 100 de randuri de trepte, majoritatea sapate in blocuri compacte de granit.Unii spun ca Machu Picchu ar fi putut fi o statiune de odihna pentru nobilii incasi, dar cum, in epoca respectiva, nicaieri in lume nu existau „orase de vacanta”,
aceasta ipoteza nu se bucura de prea mult succes intre arheologi.

Conform unor cercetari recente, care au reusit sa interpreteze semnele folosite de constructorii incasi, intrucat acestia au lasat diverse mesaje posteritatii in pietrele de granit din care au construit orasul, cetatea Machu Picchu era impartita in trei „cartiere”:

– Templul Soarelui, rezervat clericilor si „inteleptilor”,
– Zona Regala, unde locuiau nobilii cei mai inalti,
– Zona „Printeselor”, un cartier inedit unde locuiau fecioarele care-si dedicau viata adorarii zeului suprem, Inti- zeul-soare, fecioare a caror sange a curs timp de multe secole pe piatra de sacrificiu, aflata in templul condorului.

Citeste si:  Misterul monstrului din Loch Ness

Orasul pare asezat delicat pe saua dintre doi munti apropiati. Intrarea in Macchu Picchu se face prin Intipunktu -Poarta Soarelui. Desi am putea crede ca stim exact cam ce trebuie sa vedem, vom realiza cu uimire ca senzatia depaseste granitele imaginatiei.

Labirintul Machu Pichu reflecta simbolul vietii pline de meandre, in care drumul nu duce niciodata inapoi, ci mereu inainte, spre moarte. Inspirat din spiralele scoicilor (asa cum afirma poetul grec Theodorides), labirintul – fie el amerindian, grec sau egiptean (cel al reginei Hawara din Krokodilopolis, de exemplu) – are deci conotatia luptei cu timpul.

Si inca o enigma: reteaua de drumuri facute de cei care nu au cunoscut roata! 16.000 de km de drumuri pavate (a doua, ca lungime, dupa reteaua romana de 90 de mii de km), inclusiv poduri suspendate in zonele mlastinoase si nisipoase! De ce acest efort de taiere de „autostrazi” in coastele anzilor, daca incasii nu au avut vehicule, necunoscand roata? Nu lipseau borne indicatoare din 7 in 7 km si locuri de odihna din 20 in 20 de km. Pe de alta parte nici un drum special amenajat nu ducea catre Machu Pichu. Aceasta enclava (probabil a preotilor, putand adaposti doar 500 de persoane) exista parca in afara timpului si spatiului, ascunzand mistere inca de nepatruns. Pe langa faptul ca aurul incasilor inca e cautat! Unii spun ca inca s-ar mai afla in munti, altii ca ar fi fost adapostit la Machu Picchu si a fost scos din Peru pe ascuns.

Citeste si:  Disidentul chinez Hu Jia a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

Daca va doriti sa incercati descifrarea misterelor incase sau, pur si simplu, sa traiti experienta unei calatorii in trecutul indepartat, va puteti gandi la Machu Picchu ca la o destinatie exotica ce merita efortul deplasarii pana in Peru.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.