fbpx

Opreste dictatura sefilor… dictatori

Companiile in care lucram, indiferent de domeniu, indiferent ca sunt mici, medii sau mari, sunt conduse de regulile capitaliste (sa zicem) ale profitului. Sefii nostri sunt, cu siguranta, cei mai expusi la presiunile sistemului, ei sunt responsabili pentru esecurile si lor li se datoreaza succesele inregistrate de echipele pe care le coordoneaza. Aceasta presiune se resimte in actiunile intreprinse. Sunt motivati de succese si sunt stresati de insuccese in aceeasi masura, diferentele fiind facute de latura lor umana, de felul lor de a fi. Faptul ca ajung la un moment dat sa fie considerati sefi buni sau sefi rai este o consecinta directa a actiunilor lor in raport cu subordonatii, dar, in aceeasi masura, o consecinta a presiunilor ce se pune pe umerii lor.

Nu incerc sa justific intr-un fel persoanele aflate in pozitii manageriale. Am lucrat in mare parte cu ele si stiu ca nici unul din sefii nostri nu este o persoana fundamental rea. Dovada cea mai buna este aceea ca oameni diferiti au, despre acelasi sef, pareri complet diferite. Daca pentru unii dintre noi un sef este un monstru, o persoana care s-a nascut numai si numai pentru a ne face noua viata un iad, pentru altii acelasi sef este un tip rational, intelegator, generos, o binecuvantare sa lucrezi cu el.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te cherchelesti

Totul tine de perspectiva noastra, de increderea pe care o avem in noi insine si in cei ce ne inconjoara si, nu in ultimul rand, de conjunctura. Acest articol l-am inceput cu gandul la aceia dintre noi care fac parte din prima categorie: cei ce cred ca sefii lor sunt niste dictatori „sangerosi”. Exista mai multe tipuri de sefi rai, dar cei dictatoriali sunt cei care isi exercita complet eronat autoritatea asupra celorlalti. Acestia te agreseaza verbal si te umilesc in fata celorlalti colegi. Te privesc peste umar si de cele mai multe ori te desfiinteaza prin remarci meschine si aspre, pe care le repeta, sau facindu-ti observatii nejustificate.

Citeste si:  Israel, pamantul fagaduintei

Metodele prin care poti face usor fata actiunilor dictatoriale se personalizeaza, in functie de ei, dar mai ales de tine. Facind o lista de „reguli” de imblanzire a sefilor, am constatat ca 90% din must do-uri tin de tine, de noi, de atitudine, de incredere. Iata cum:

Ai incredere in tine, in munca si in experienta ta. Fii pregatita sa ripostezi, dar fa-o cu argumente, lasa sentimentele si ranchiuna la o parte. Ai mari sanse sa il intimidezi.

Controleaza-ti emotiile. Ai mai mult succes atunci cand dovedesti stapanire de sine, iar acest lucru este cu atat mai apreciat la o femeie.

Citeste si:  Afla cum stai cu dragostea in februarie

Fii tu insati cand decizi asupra unor actiuni comune cu seful tau. Nu te lua dupa sfaturile si invatamintele altora. Acolo unde altii au avut succes tu ai putea inregistra un esec din motive de nesinceritate sau premeditare.

Confrunta-ti seful daca e cazul. Nu tine supararile in tine. Pot naste frustrari ce mai tarziu se pot intoarce impotriva ta. Un dictator nu-si poate exercita dictatura daca tu nu te vei lasa dictata.

Ajuta-ti seful sa te inteleaga. Schimba-ti comportamentul fata de el in linia pe care o dicteaza chiar el. Cu alte cuvinte, bate-l cu propriile arme.

Aseaza o oglinda in fata lui. Nu, nu una reala, ci una imaginara. Anticipeaza-i reactiile: „Stiu, stiu ce o sa-mi spuneti. O sa-mi spuneti ca nu sunt in stare sa…”. Va avea tendinta sa te contrazica. Doar asta-i e stilul, nu?

Succes si… jos tiranii!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.