fbpx

Opiniile privind nominalizarea lui Theodor Paleologu la Cultura, intre optimism si rezerve

Opiniile privind nominalizarea lui Theodor Paleologu pentru şefia Ministerului Culturii se împart între optimismul scriitorului Mircea Cărtărescu, rezervele lui Ion Caramitru şi Mircea Diaconu şi indiferenţa lui Florin Călinescu, potrivit unui sondaj realizat de NewsIn.

Scriitorul Mircea Cărtărescu vede cu ochi buni iminenta instalare a lui Theodor Paleologu în funcÅ£ia de ministru al Culturii. „Au fost doi candidaÅ£i pentru această funcÅ£ie: Sever Voinescu ÅŸi Theodor Paleologu, amândoi fiind opÅ£iuni pozitive, oricare dintre ei putând fi un bun ministru al culturii. Faptul că domnul Paleologu a fost ales Å£ine de jocul politic, dar el este un intelectual rasat ÅŸi am cele mai bune sentimente în ceea ce priveÅŸte alegerea sa în această funcÅ£ie.”

Directorii de teatru sunt ceva mai rezervaÅ£i, asta ÅŸi pentru că instituÅ£iile pe care le conduc sunt subordonate administrativ autorităţilor locale. Directorul Teatrului NaÅ£ional BucureÅŸti (TNB), Ion Caramitru, apreciază CV-ul lui Paleologu Jr., însă nu se poate pronunÅ£a, deocamdată, în privinÅ£a ÅŸanselor acestuia de a face faţă în noua funcÅ£ie. „ÃŽl cunosc pe Theodor Paleologu. Face parte dintr-o familie de intelectuali. ÃŽl ÅŸtiu ÅŸi pe tatăl său. Theodor Paleologu este un om de litere ÅŸi are experienţă în Externe. Pentru funcÅ£ia de ministru îţi trebuie, însă, piele groasă ÅŸi muÅŸchii tari. ÃŽn ceea ce priveÅŸte TNB, au fost aprobate, încă din timpul fostei guvernări, lucrările pentru restaurare. Deja au fost făcute studiul de fezabilitate ÅŸi proiectul tehnic. Urmează să se Å£ină o licitaÅ£ie ÅŸi să înceapă lucrările începând cu anul care vine. De vreme ce au fost cheltuiÅ£i deja mulÅ£i bani ar fi anormal ca acest proiect să fie oprit”, a declarat Caramitru. Directorul Teatrului Nottara, Mircea Diaconu, nu poate face, deocamdată, pronosticuri ferme. „De la unul din numele lui mă aÅŸtept la foarte multe; de la celălalt nu ÅŸtiu, deocamdată, la ce să mă aÅŸtept”, a afirmat Diaconu. Åžeful de la Nottara, Florin Călinescu, se declară indiferent la acest capitol. „Nu mă interesează cine e ministru; teatrul pe care îl conduc aparÅ£ine de primărie. Am schimbat până acum patru miniÅŸtri, iar asta nu m-a afectat în niciun fel”, a fost răspunsul lui Călinescu.

Citeste si:  Când nu se fac nunți în 2022? Zilele în care sunt interzise cununiile religioase

Actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, apreciază, la rândul său, biografia lui Paleologu, însă, în acelaÅŸi timp, avertizează că funcÅ£ia pentru care acesta a fost nominalizat este una dificilă, care cere capacitate administrativă. „ÃŽl ÅŸtiu de multă vreme pe Theodor Paleologu. Face parte dintr-o familie respectabilă de intelectuali. ÃŽi cunosc ÅŸi cariera remarcabilă de diplomat. Are deschidere ÅŸi flexibilitate culturală ÅŸi sper să facă faţă exigenÅ£elor administrative ale domeniului, pentru că, în Cultură, dincolo de formaÅ£ia ÅŸi anvergura culturală, pentru acest post trebuie să ai ÅŸi multă capacitate administrativă. Consider că este un portofoliu dificil, pentru că ai de-a face cu oameni de cultură, personalităţi puternice, uneori exacerbate; e un domeniu în care oricât de mulÅ£i bani ai aduce, se dovedeÅŸte că sunt insuficienÅ£i ÅŸi, din acest punct de vedere, vor fi mulÅ£i nemulÅ£umiÅ£i”.

Theodor Paleologu a fost validat, joi, de Biroul Naţional Permanent al PDL pentru a ocupa funcţia de ministru al Culturii în viitorul cabinet Boc.

Născut în 1973, Theodor Paleologu este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Filosofie de la Sorbona şi al Ecole Normale Superieure din Paris. Deţine un doctorat în studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi la Universitatea din Munchen. Între 2005 şi 2008, a fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda. La numirea sa, în septembrie 2005, ca diplomat în Regatul Danemarcei şi Islanda, a devenit, la 32 de ani, cel mai tânăr ambasador al României.

Citeste si:  O noua mamica
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.