Opera lui Apollinaire, scoasa din literatura, pentru a fi judecata de un tribunal turc

Casa editorială Sel, care a scos pe piaţă ediÅ£ia în limba turcă a volumului lui Guillaume Apollinaire, ” Les Exploits d’un jeune don Juan” („Isprăvile unui tânăr Don Juan”), este în atenÅ£ia justiÅ£iei din Turcia, relatează presa literară din FranÅ£a.

Un procuror din Istanbul a apreciat că opera literară a lui Apollinaire, alături de alte două texte „Le Pendule magique”, de Ben Mila ÅŸi un volum intitulat „Correspondance d’une bourgeoise avertie”, sunt vinovate de obscenitate ÅŸi, în plus, lipsite de valoare literară.

Citeste si:  Cel mai nou film al lui Sacha Baron Cohen, "Bruno", este liderul box-office-ului american

„VinovaÅ£ii au fost deciÅŸi după avizul aÅŸa-ziÅŸilor experÅ£i, consultaÅ£i de procuror, conform cărora aceste trei cărÅ£i nu sunt opere literare”, a precizat editura Sel.

Incriminarea textelor este posibilă, pentru că în Turcia este în vigoare un deja faimos articol al Codului penal, care condamnă propagarea scrierilor obscene, cu condiţia ca acestea să nu fie opere literare. Un alt titlu celebru, semnat de Juan Manuel de Prada, a scăpat de verdictul procurorilor, dar, cu toate acestea, editura a sistat publicarea.

Citeste si:  Saptamana suna... frantuzeste

Editorul, dar şi traducătorul turc al lui Apollinaire, sunt pasibili de o pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la un an. Data procesului nu a fost încă fixată.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.