Omul cu o mie de ochi

Muzeul National al Taranului Roman va invita duminica, 14 septembrie 2014, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea, la proiectia de film DOCUART, OMUL CU O MIE DE OCHI (2001), in regia lui Alexandru Solomon, in cadrul Festivalului International de Fotografie Bucharest Photo Week.

Geo Bogza i-a spus „omul cu o mie de ochi”, marturisind ca a devenit reporter de dragul fotografiilor lui. Sociologul Dimitrie Gusti l-a numit „coautor al imaginii satului si taranului roman”, cerandu-i insistent sa insoteasca echipele monografice in satele romanesti in anii interbelici. Fiica sa, Luiza, ii zicea, simplu, „vanatorul de nori“ celui care nu apasa pe declansator inainte ca norii sa se alinieze si ei la poza in chipuri frumoase si neobisnuite. Iar Brunea-Fox spunea, retrospectiv si trist, despre cel dintai reporter fotograf din presa noastra, ca „a trait atata vreme cat a putut fotografia“. Acesta a fost Iosif Berman.

Citeste si:  Cusn`n Shade - un gadget de vara

Iosif Berman trimitea material fotografic si in afara tarii, la Associated Press, Scandinavian Newspaper Press, ziarului New York Times si altor cateva reviste londoneze. A lucrat mai bine de 15 ani pentru presa de atunci, „Dimineata”, „Adevarul”, „Realitatea ilustrata” si multe altele. Supranumit „decanul fotoreporterilor”, a fost aproape de miscarea de avangarda si a avut o contributie majora la dezvoltarea fotografiei etnografice.

Citeste si:  Filmul "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil, este marele castigator al premiilor Gopo 2009

Durata filmului: 51 de minute

Regia: Alexandru Solomon
Scenariul: Alexandru Solomon
Cu: Ioana Abur, Tomi Cristin
Imaginea: Alexandru Solomon
Montaj: Nita Chivulescu
Muzica: Cristian Tarnovetchi
Producator: Ager Film, Fundatia Arte Vizuale

Premii:

Marele Premiu pentru Documentar, Festivalul Dakino (2001)
Premiul UCIN pentru documentar scurtmetraj
Premii regie si imagine, Cronograf, Chisinau
Selectionat la DokumentArt, Germania; Trencianske Teplice, Slovacia
Festivalul International Astra, Sibiu; Mediawave Gyor

Citeste si:  Invata de la colegi

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.