Occupation in 26 Pictures, un film cult din spatiul ex-iugoslavic, va fi prezentat in inchiderea Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Occupation in 26 Pictures/ Okupacija u 26 slika este un film de razboi din Iugoslavia anului 1978, regizat de Lordan Zafranovic in colaborare cu Mirko Kovac, despre gruparile extremiste, partizane, de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Este primul film dintr-o trilogie care a primit foarte multa atentie: The Fall of Italysi Evening Bells au primit foarte multe premii si cronici pozitive, in timp ce Occupation in 26 Pictures a fost cel mai controversat film al croatului Lordan Zafranoviv. Bine primit de presa straina, dar “desfiintat” acasa de un grup de critici tineri, care l-au perceput ca pe un film de propaganda comunista. Filmul a fost nominalizat la Palme D’or la Cannes in 1979, iar in prezent este considerat un film cult din spatiul ex-iugoslavic.

Citeste si:  Jordan are adepte

Occupation in 26 Pictures spune povestea a trei prieteni din Dubrovnik: un croat, un sarb si un evreu, carora razboiul le va oferi destine diferite. Filmul, celebru pentru unele dintre cele mai violente si pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sambata, 30 august, ora 21.00, in inchiderea Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

La proiectia acestui film va fi prezent regizorul croat Pavo Marinkovic, cel care in 2013 a realizat un documentar-portret despre Lordan Zafranovic, cineastul care, dupa caderea regimului comunist, devine dintr-un rasfatat al regimului un tradator respins de breasla si constrans sa se stabileasca in Cehia. Acolo l-a gasit Pavo Marinkovic, in incercarea de a descifra ce s-a ascuns in spatele scandalurilor. Documentarul lui Pavo Marinkovic, care se numeste Ocupatia, a 27-a imagine/ Occupation, the 27th Picture va fi, de asemenea, proiectat in prezenta regizorului, sambata, 30 august, de la ora 16.00.

Pavo Marinkovic s-a nascut in 1967 la Zagreb, unde a absolvit Dramaturgia la Academia de Arte Dramatice. Primele sale texte dramatice au aparut la inceputul anilor ’90. Piesele sale, jucate in Croatia si in strainatate, au fost distinse cu numeroase premii (a castigat de cinci ori Premiul „Marin Drzic”). In 2009, Pavo Marinkovic si-a lansat debutul individual, „Viata amoroasa a unui las tandru”, un proiect independent pentru casa de productie Alka Film. Lungmetrajul sau documentar „Ocupatie, a 27-a imagine” a fost selectionat de mai multe festivaluri importante, printre care cele de la Karlovy Vary si Sarajevo.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce citesti in tabloide

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc in Port Cultural Cetate (jud. Dolj), in perioada 26 -31 august. Accesul la proiectii este liber.

Pe timpul desfasurarii festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibila in limita locurilor disponibile. Inscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.