fbpx

Observatorul Cultural i-a premiat pe Norman Manea, Eugen Negrici, Livius Ciocarlie si Ion Iovan

Norman Manea, Eugen Negrici, Livius Ciocârlie şi Ion Iovan se numără printre oamenii de litere distinşi la Gala Premiilor revistei Observatorul Cultural, care a avut loc luni seara începând cu ora 19.00, la Teatrul Odeon.

Premiile literare ale anului 2008 au fost alese dintre nominalizările la cinci categorii: Poezie, Proză, Eseu/Memorialistică, Critică/Istorie/Teorie Literară şi Debut. În plus, a fost acordat premiul “Gheorghe Crăciun”, pentru Opera Omnia, precum şi un premiu al cititorilor, desemnat în urma voturilor exprimate pe site-ul revistei.

Câştigătorul premiului „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia a fost ales scriitorul Norman Manea. Prozator ÅŸi profesor de literatură europeană, considerat de unii critici scriitorul de limbă română ce ar merita premiul Nobel, a fost distins cu Premiul AsociaÅ£iei Scriitorilor din BucureÅŸti în 1979 ÅŸi cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, care însă i-a fost anulat de Consiliul Culturii ÅŸi EducaÅ£iei Socialiste. ÃŽn 1992, a primit Bursa Guggenheim ÅŸi prestigiosul Premiu MacArthur, iar în 1993 Biblioteca NaÅ£ională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincÅ£iei de „Literary Lion” al bibliotecii. ÃŽn 2002, Manea a primit Premiul internaÅ£ional de literatură Nonino pentru Opera Omnia, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru „ÃŽntoarcerea huliganului”.

Citeste si:  8 sfaturi de cariera

Ion Iovan a obÅ£inut Premiul pentru Proză al Observatorului Cultural pentru „Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale”. La această categorie, nominalizaÅ£ii au fost Daniel Bănulescu, pentru „Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”, Petru CimpoeÅŸu pentru „Nouă proze vechi. FicÅ£iuni ilicite”, Filip Florian cu romanul „Zilele regelui”, Doina RuÅŸti cu romanul „Fantoma din moară” ÅŸi Stelian Tănase, pentru „Maestro”.

La categoria Poezie a fost premiat Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul „Craterul Platon”. La această categorie au mai fost nominalizaÅ£i anul acesta Åžerban Foarţă, pentru volumul „Micul PrinÅ£”, Åžtefan Manasia, pentru „Cartea micilor invazii”, Alexandru MuÅŸina pentru „Album duminical”, Marius Oprea pentru volumul „America! America!” ÅŸi Sebastian Reichmann, pentru volumul „Mocheta lui Klimt”.

Citeste si:  Cum sa-ti pastrezi motivatia la serviciu

Eugen Negrici, cu volumul „Iluziile literaturii române” a obÅ£inut importantul premiu de Critică/Istorie/Teorie literară. La această categorie a fost nominalizat ÅŸi Nicolae Manolescu, cu volumul „Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură”. De asemenea, nominalizaÅ£i au fost Paul Cornea pentru „Delimitări ÅŸi ipoteze. Comunicări ÅŸi eseuri de teorie literară ÅŸi studii culturale”, Alexandru Matei, cu „Ultimele zile din viaÅ£a literaturii”, cartea „Despre bolile filosofilor. Cioran” a scriitoarei Marta Petreu ÅŸi „Semnul celor patru. O teorie a interpretării'”, scris de Horea Poenar.

Jurnalul existenÅ£ial „Cu dinÅ£ii de lână” i-a adus lui Livius Ciocârlie premiul pentru Eseu/Memorialistică. Printre nominalizări au fost „Memoriile” lui Valeriu Anania, mitropolit al Clujului, Albei, CriÅŸanei ÅŸi MaramureÅŸului, alături de operele Andrei Cornea („Noul-o veche poveste”), Gheorghe Florescu („Confesiunile unui cafegiu”) ÅŸi Răzvan Petrescu („Foxtrot XX”).

Premiul pentru Debut a fost acordat lui Iulian Costache („Eminescu. Negocierea unei imagini „) ÅŸi Simonei Sora („Regăsirea intimităţii”). AceÅŸtia au concurat alături de scriitorii Svetlana Cârstean („Floarea de menghină „) ÅŸi Vlad Moldovan („Blank”).

Citeste si:  Opera NaÅ£ională prezintă două reprezentaÅ£ii speciale ale operei "Oedipe" de George Enescu

Premiul cititorilor, în urma voturilor acestora, a fost acordat lui Daniel Bănulescu.

Pe lângă diploma şi trofeul care însoţesc premiul, câştigătorii au primit şi o recompensă bănească. Astfel, premiul pentru Debut a valorat 2.500 lei, iar câştigătorii de la celelalte categorii de premii au primit câte 3.000 de lei. Câştigătorul premiului “Gheorghe Crăciun”, pentru Opera Omnia, a fost recompensat cu 6.000 de lei.

“Mi se pare de bun augur faptul că în ultimii ani au debutat cu volume consistente Simona Sora, Iulian Costache, Lucia Simona Dinescu, Angelo Mitchievici, Alex Cistelecan, Alexandra Tomiţă – dintre vocile critice care au ceva de spus -, Svetlana Cârstean, Vlad Moldovan şi Adrian Chivu – scriitori cu personalităţi puternice şi cu partituri stilistice pregnante”, a declarat Carmen Muşat, redactor şef al revistei Observatorul Cultural.

Juriul a fost format din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Virgil Podoabă şi Carmen Muşat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.