fbpx

O scurta vizita in lumea apelor – scufundarile

Pe o suprafata de aproximativ 70% din Terra, se intinde o lume diferita de a noastra, care traieste dupa alte reguli si legi naturale decat cele cu care ne-am obisnuit noi. Universul apelor, putin cunoscut si cercetat de oameni pana in prezent, a trezit curiozitatea si respectul umanitatii inca de la inceputuri. Povesti si legende mai zac si acum in constiinta oamenilor, iar de-a lungul timpului s-a incercat o cucerire treptata a acestui teritoriu. Pentru indrazneala omului, din cind in cind, aceasta lume isi cere tributul, astfel de dovezi de curiozitate si curaj fac parte acum din imparatia apelor. Desi orice apropiere pare riscanta, fiecare contact cu aceasta lume ofera satisfactii fara asemanare, iar din acest motiv curiozitatea omului si dorinta de a ajunge cit mai departe nu se vor opri niciodata. Fiecare dintre noi a visat cel putin o data la o expeditie in adancurile apelor, o incursiune plina de noi si minunate senzatii, plutind printre forme ciudate de viata, subordonati fiind de forta apelor. Cu ajutorul tehnologiei, reusim sa ne apropiem din ce in ce mai mult de aceasta lume pentru a o cerceta si a ne bucura de ea.

Marea Neagra, o lume fascinanta

Scufundarile au fost posibile pe masura ce am intrat in era tehnologiei, mai intii sub o forma rudimentara, apoi dezvoltandu-se din ce in ce mai mult. Scufundarile de agrement au derivat in urma cu 30 de ani din cele militare. Datorita sistemelor de cursuri si echipamentelor special adaptate, publicul larg poate participa la astfel de activitati, considerate nu pana demult extreme. Pentru a cobori in adancuri, fiecare doritor trebuie sa aiba o conditie fizica acceptabila si o stare de sanatate buna, in rest varsta nu reprezinta nici o problema.

Citeste si:  Ce zodie esti in horoscopul arab?

Comunicarea in apa se bazeaza pe reguli diferite, astfel este foarte important ca vizibilitatea sa fie excelenta, iar semnele, singurul mod de comunicare, sa fie bine transmise si intelese corect. Dupa ce urmezi cursurile oferite de instructori calificati si numai dupa ce ei s-au convins ca instructiunile au fost receptate corect, treci la partea practica. Cunostintele se pun in aplicatie mai intia la malul apei sau in piscina, apoi urmand aventura in larg. Echipati corespunzator, scafandrii asteapta confirmarea ca totul este ok, apoi se aude un „splash” si lumea apelor prinde contur. Traseele acvatice sunt bine cunoscute de instructori asa ca primejdiile sunt aproape inlaturate. Imediat cum incepi sa te afunzi in apele marii, senzatii noi te cuprind. Plutesti, te misti cu usurinta, iar lumea in care tocmai ai patruns incepe sa se arate in toata splendoarea ei. Bancuri de pesti, alge si mii de vietati isi continua cursul existentei alaturi de tine, fara sa observe ca esti de fapt un intrus in lumea lor. O scufundare in apele Marii Negre iti va fi de ajuns sa te convinga de unicitatea ei. Este o mare aproape inchisa, comunicarea cu oceanul planetar facandu-se prin strimtoarea Bosfor. Are o salinitate foarte scazuta (17-19g/l) datorita afluxului ridicat de ape dulci (Dunarea, Niprul etc.). Sub adancimea de 150 de metri dispare oxigenul, un fenomen unic care face imposibila viata sub aceste adancimi, dar care concentreaza toata fauna si flora in patura de suprafata a marii. In apele Marii Negre, traiesc trei specii de delfini, o specie de foca – foca-calugar, o prezenta destul de rara insa, calcani, limbi de mare, guvizi, randunici de mare, stelute si cocosei de mare, ace si caluti de mare, rapane, midii, diverse alge si plante acvatice, crabi, meduze si multe altele. Nu este o mare foarte bogata in specii, dar experienta de a vedea un calcan ascuns in nisip, un calut a carui coada il sustine in jurul unei alge leganate de curentii de fund, viteza si agilitatea guvizilor, chelari care se apropie curajosi de scafandru, toate acestea sint unice. Pe langa multimea de frumuseti naturale, Marea Neagra mai ascunde insa si marturii ale trecutului, epave scufundate cu mult timp in urma. Poti fi surprins si de bogatia de epave, nave militare sau comerciale care zac de zeci sau sute de ani pe fundul marii. Explorarea lor se poate face doar de catre cunoscatori, pentru acest lucru fiind necesara participarea la un curs de avansati.

Numeroase expeditii au fost intreprinse de catre cercetatori din intreaga lume, in speranta descoperirii de comori sau adevaruri istorice. Exista citeva epave in Marea Neagra care merita vizitate de catre scafandrul amator: in exteriorul portului Constanta, exista o epava de aproximativ 200 metri lungime, in zona Tuzla – Costinesti se afla doua epave la adincimi ce nu depasesc 20 de metri; epava „Evanghelia”, unul dintre simbolurile Costinestiului – o nava comerciala sub pavilion grecesc, apartinind vestitului om de afaceri Aristotel Onassis -, a esuat aici la sfirsitul anilor ’60.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 5 octombrie

Scufundarile, pas cu pas

Pentru a experimenta o scufundare este de ajuns sa urmezi un curs, oferit in prezent de mai multe firme de pe litoral. Cursul (care include partea de teorie, antrenamentele la bazin si cateva scufundari in mare) dureaza de la trei la sapte zile, in functie de modul in care progreseaza cursantul si costa 255 euro. Cu brevetul PADI in buzunar, care se primeste dupa terminarea primului nivel, absolventul are acces la resursele oricarui centru de scufundari, poate participa la orice expeditie de scufundari si poate inchiria echipament de scufundari si umple butelii oriunde in lume. Insa, pentru cei care nu vor neaparat sa se inscrie la un curs, exista programul DSD (Discover Scuba Diving). Acesta este destinat celor care nu s-au mai scufundat si sunt curiosi sa incerce acest lucru. Programul dureaza mai putin de trei ore, costa 30 euro si include cateva notiuni teoretice esentiale, o scurta prezentare a florei si faunei Marii Negre si o scufundare in mare de aproximativ o ora, in prezenta unui ghid.

Cu accesul garantat la informatie si tehnologie, fiecare om isi poate transforma visul in realitate. Daca pana in trecut scufundarile erau mai mult o utopie, in prezent orice om se poate bucura de satisfactia pe care acestea o ofera. Noi v-am facut propunerea, speram ca v-am trezit curiozitatea, dar mai departe este decizia voastra.

Un comentariu
  1. suna foarte frumos, este un articol minunat! Ma bucur ca si in marea noastra avem ce vedea. Cred ca am sa incerc aceasta experienta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.