
Desi nu se pot compara cu alte dispozitive, in special cu cele industriale, telefoanele mobile sunt consumatori de energie, iar in momentul in care nu mai avem nevoie de ele se adauga deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Dintre producatorii de telefoane, Nokia este, probabil, primul care se gandeste si la soarta planetei. Sau, cel putin, primul care face ceva in sensul asta. Este vorba de strategia „Power of we” care indeamna consumatorii sa economiseasca energie si sa recicleze telefoanele mobile.
Parte din noua strategie Nokia este lansarea lui N 79 Eco. In ciuda numelui „de cod” primit, N 79 eco nu functioneaza cu energie solara si nici nu e biodegradabil. Insa, chiar si fara aceste calitati, contribuie la economisirea unor cantitati impresionante de energie.
Cum a reusit Nokia sa faca asta? Simplu: a pastrat modelul N 79 neschimbat, insa a scos incarcatorul din pachet. Bazandu-se pe faptul ca cine cumpara un telefon Nokia, a mai avut probabil cel putin unul in trecut, producatorul finlandez a decis sa vanda o parte din telefoanele N 79 fara incarcator. Astfel se reduce cantitatea de deseuri electrice pentru ca, neprimind un incarcator nou in pachet, utilizatorul va trebui sa-l foloseasca pe cel vechi mai mult timp, in loc sa il arunce. Iar in momentul in care va renunta complet la telefoanele Nokia, nu va arunca doua incarcatoare, ci unul singur.
In plus, scoaterea acestui accesoriu din pachetul de vanzare a redus dimensiunile cutiei. Poate ca nu pare o decizie foarte insemnata din punctul de vedere al ecologiei, dar, cand operezi la scara Nokia, este de ajuns pentru a economisi cantitati impresionante de energie si combustibil. Astfel, in doi ani, 2006 si 2007, producatorul finlandez a transportat 250 de milioane de telefoane in cutii micsorate. Ca urmare, TIR-urile Nokia au efectuat cu 5000 mai putine drumuri, (n-am putea calcula cat combustibil ar fi necesitat cele 5000 de transporturi cu TIR-ul, insa cu siguranta ar fi fost vorba de multe cisterne de motorina) si s-au economisit 100 de milioane de euro. In 2007, finlandezii au economisit 15.000 de tone de materiale, adica aproximativ 55.000 de copaci, si 100.000 metri cubi de apa.
Si asta nu e tot. La fiecare N79 Eco vandut, Nokia doneaza cate patru lire sterline catre World Wildlife Fund, un ONG international care lupta pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie si conservarea mediilor naturale. Din pacate, N 79 Eci se vinde, momentan, doar in Marea Britanie.
Entuziasmati de ideea celor de la Nokia, unii se gandesc deja ca am putea cumpara foarte bine telefoane fara manual de instructiuni (le mai citeste cineva?) si fara CD cu software pentru ca atat soft-ul, cat si instructiunile de utilizare se pot descarca de pe pagina producatorului sau a vanzatorului. Ba mai mult, s-ar putea renunta, spun unii, chiar si la hands-free, capul PC sau TV out, dat fiind ca ca le folosim foarte rar sau deloc.