fbpx

Mutilari de dragul frumusetii: corsetul

Daca astazi face parte din arsenalul de seductie al unei femei, acum cateva sute de ani, nu putea sa lipseasca din garderoba nimanui. Nu era un simplu obiect de lenjerie sexy, ci o modalitate de a te incadra in tiparele vremii. Este vorba despre corset, un obiect vestimentar care a aparut acum 400 de ani si a suferit multe modificari de-a lungul timpului.

Corsetul a aparut in secolul XVI, dar in acel moment scopul lui era acela de a impinge sanii in sus si a crea un contrast intre abdomenul rigid si curbele sanilor. Nu se punea un accent foarte mare pe talie. La jumatatea secolului XVI, corsetul devenise nelipsit din garderoba unei femei. In secolul XVIII, functiile corsetului erau aceleasi. Era menit sa ridice si sa dea o forma frumoasa sanilor, sa sustina spatele, sa imbunatateasca tinuta, pastrand umeri lasati si trasi spre spate. Talia se strangea foarte usor, cat sa se creeze acea forma de V a trunchiului. In jurul anilor 1790, era la moda silueta imperiala, cu talia foarte inalta, putin mai jos de sani. Corsetul s-a pastrat, dar a devenit mult mai scurt, singurul sau scop lui fiind acela de a sustine sanii.

Citeste si:  Aplanarea conflictelor

mireasa

Zilele de glorie ale corsetului au venit in perioada victoriana cand se punea mare pret pe silueta in forma de clepsidra, cu talia foarte subtire. Se intampla in anii 1840-1850. Sireturile se strangeau pana la limita, iar ca intarituri, se foloseau bucati de otel sau oase de balena. Pe sub corset, se purta camisola, o bluzita foarte subtire menita sa absoarba transpiratia si sa pastreze corsetul curat.

mireasa

In perioada edwardiana, se purta „corsetul sanatos”, creat de o femeie medic care dadea siluetei un aspect de S, cu bustul inainte si sezutul inapoi. In anii 1910, moda cerea ca fustele sa fie tot mai stramte, asa ca un corset bun trebuie sa acopere si coapsele, nu numai talia. Dupa primul razboi mondial, femeile erau tot mai independente, otelul era mai scump si se produceau deja benzi elastice. Asa se face ca s-a renuntat la corset in favoarea brasierei si a chilotului cu talie inalta.

Citeste si:  Cadouri pentru ea

Corsetul victorian nu strange doar talia, ci intregul trunchi. La primul semn de pericol sau in situatii emotionante, femeile lesinau, motiv pentru care erau considerate sensibile si slabe de inger. De fapt, nu trasaturile de caracter erau de vina, ci corsetul. Cu plamanii stransi sub greutatea corsetului, corpul femeii nu primea suficient oxigen. Drept urmare, lesinul era la ordinea zilei, iar sarurile parfumate care le trezeau nu lipseau din nicio casa. Sistemul imunitar, organele interne si toate functiile organismului, chiar si curajul, eroismul, necesitau o cantitate suficienta de oxigen. Fara ea, femeile se imbolnaveau mai repede.

Pentru ca talia sa devina atat de subtire pe cat o cerea moda vremii, in interiorul corpului se produceau schimbari importante si periculoase. Coastele inferioare se apropiau, iar organele erau micsorate si impinse in jos sau in sus, in functie de modelul corsetului. Stomacul se micsora atat de mult incat o masa normala era de ajuns ca sa provoace indigestie si arsuri. Vezica urinara se micsora si ea, dobandind o capacitatea redusa. Toate organele interne importante erau afectate, iar functiile lor erau tot mai reduse pe masura ce corsetul se strangea. Muschii abdomenului si ai spatelui, sustinuti ani de-a randul de catre corset se atrofiau cu timpul si nu mai puteau face fata miscarilor zilnice.

Citeste si:  Costa Rica, exotism la preturi ridicole

Efectul era o senzatie generala de disconfort si o sanatate subreda. Pentru a nu fi nevoite sa renunte la corset, femeile cereau ajutorul medicilor. Asa ca, la efectele corsetului se adaugau cele ale medicamentelor luate in cantitati mari pentru a usura durerile.

mireasa

Corsetul a supravietuit pana astazi, insa nu mai seamana nici pe departe cu cele victoriene sau edwardiene. Il gasim cel mai adesea pe podiumurile de prezentare sau in magazinele de lenjerie. Insa, oricat de incredibil ar parea, exista inca femei care aleg sa poarte corsete victoriene, cu sireturile stranse, de dragul unei talii anormal de subtiri. Recordul celei mai subtiri talii din lume ii apartine lui Ethel Granger cu o talie de 32,5 cm. Dupa moartea ei, recordul de cea mai subtire talie a unei femei in viata i-a revenit lui Cathie Jung cu 37,5 cm.

Un comentariu
  1. oau, superb articol. incredibil… ce piesa vestimentara veche, ce prostie sa isi strice sanatatea pentru asa ceva… ca anorexia zilelor noastre..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.