Mostenirea 12 martie – 12 aprilie 2015, Sala Foaier

A existat un moment in care am descoperit… da, acestea sunt cuvintele potrivite, am descoperit ca am primit o „mostenire” incredibila… asta te face sa crezi cu adevarat ca nimic nu este intamplator
Raluca Jurcovan

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 12 martie 2015, ora 18, la vernisajul expozitiei Mostenirea, care va avea loc la Sala Foaier.

Expozitia se prezinta sub forma unei case vechi stilizate, o constructie de lemn in care sunt incastrate elemente de arhitectura deosebite vechi de cca. 150 de ani, ferestre si usi ale caror geamuri sunt pictate de pictorul iconar Raluca Jurcovan cu icoane taranesti pe sticla.
Constructia este structurata in trei ateliere: atelierul tesatoarei – Rafira Jurcovan, atelierul cojocarului – Dumitru Sofonea si atelierul pictorului iconar – Raluca Jurcovan.
In ateliere veti putea admira tesaturi, stergare, straie, pieptare din satul Dragus, icoane traditionale pe sticla, fotografii si obiecte specifice interioarelor taranesti.

Citeste si:  Sfantul Iov din Maramures si noii marturisitori - Conferinta sub egida Din temnite spre sinaxare

Pictorul iconar Raluca Jurcovan povesteste:

Atunci cand eram copil, bunicul meu Gheorghe Jurcovan, imi istorisea mereu despre Dragusul lui natal… oamenii si locurile ocupau un loc special in sufletul lui.
Dragusul este un sat etnografic care isi mai pastreaza traditiile in ciuda trecerii timpului.
In anul 1929, marele filozof, sociolog si estetician roman, Dimitrie Gusti realiza in satul Dragus, impreuna cu o intreaga echipa de cercetatori, prima campanie monografica.
Gusti si-a dorit sa imortalizeze realitatea din Dragus sub toate aspectele: viata sociala, obiceiuri, ocupatii, cutume, etnografie, tot ce se putea sti despre o comunitate. Toate acestea fac din satul Dragus, unicul sat din Romania al carui trecut, in toata complexitatea lui, a ramas pe pelicula.

Citeste si:  INDILA sustine cel de-al doilea concert la Bucuresti!

Echipa de monografisti a poposit in casa strabunicilor mei unde au si fost cazati.

Rafira Jurcovan, strabunica mea – tesatoare renumita in sat si Dumitru Sofonea, tatal fiului cu acelasi nume Dumitru Sofonea, cojocarul satului, au fost printre protagonistii acestei cercetari ample realizate de catre Dimitrie Gusti in intregul sat.

In urma acestei campanii, Rafira Jurcovan si Dumitru Sofonea au fost invitati de nenumarate ori la Muzeul Satului in Bucuresti pentru a etala creatiile lor.
Acum cand ei au trecut la cele sfinte deja de mult timp, continuatorii mostenirii lasate de acestia sunt fiii, nurorile, nepotii si stranepotii lor. Despre pastrarea si continuarea mostenirii veti afla mai multe din filmul documentar realizat special pentru aceasta expozitie in colaborare cu Studioul Video Art al Ministerului Culturii.

Citeste si:  Vanzare produse naturale

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana pe 12 aprilie 2015, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.