Modele de studiat, modele de urmat, modele de copiat

Cred ca fiecare dintre noi avem sau am avut la un moment dat idoli, modele catre care se indrepta admiratia noastra. In copilarie, pentru majoritatea dintre noi, erau cantaretii nostri preferati pentru posterele si albumele carora eram in stare sa stam in cap o saptamana. Mai tarziu, ne-am ales modele ceva mai apropiate de realitatea noastra imediata – prietene mai mari, fete frumoase, destepte, prietene ale mamelor noastre, mamele noastre chiar, etc. In scoala, am trecut la profesori pe care ii admiram sau modele profesionale din domeniul de activitate pe care il vizam si noi.

Acestia din urma sunt cei care ne-au influentat in modul cel mai pregnant cariera si drumul profesional pe care am ales sa il urmam. Pot fi, asa cum spuneam, profesori, studenti din ani mai mari, celebritati care si-au construit cariera la care visam si noi, modele de succes din domeniul pe care il vizam si noi.

Citeste si:  Un barbar in Asia

Felul in care ne lasam influentate de aceste modele depinde de fiecare dintre noi. Pentru unele dintre noi parcursurile lor profesionale devin litera de lege, Biblie. Pentru altele dintre noi reprezinta doar startul, urmand ca restul pasilor sa ni-i ghidam in functie de conjuncturi si situatii. Pentru majoritatea dintre noi insa, aceste modele raman undeva in subconstient si ne ghideaza intr-o masura destul de importanta, dar in mod inconstient, actiunile profesionale.

Pe parcursul carierei apar mereu fete noi, modele noi de la care invatam si de la care furam mici trasaturi, gesturi, expresii, la care ne gandim fara sa vrem atunci cand de exemplu avem de luat o decizie: „cum ar actiona X in situatia asta?”.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 15-17 februarie

Cred ca, in acest context, nu ar fi foarte gresit sa spunem ca suntem suma tuturor modelelor care ne-au influentat de-a lungul vietii noastre profesionale. Dar asta este tot ceea ce suntem? Provenienta noastra sociala poate fi diferita, educatia poate fi diferita, mediul in care am trait si traim poate fi altul fata de cele ale modelelor noastre. Nu putem spera la un parcurs profesional identic cu cel al modelelor alese. De aceea, este corect sa spunem ca suntem suma tuturor influentelor sociale si profesionale pe care le-am primit pe o structura unica, valoroasa in sine, personala. Suntem o foaie de hartie alba pe care am scris atat noi, cat si toti oamenii care ne-au marcat, care ne-au influentat vreodata si tocmai pentru asta suntem valoroase si unice.

Citeste si:  Prinde ultima promotie la concertul JOE COCKER!

Intreaga discutie de mai sus are un rol simplu – acela de a clarifica in ce masura ni se pare ca pierdem sau castigam in fata idolilor nostri. Iar teza e simpla: nu pierdem si nu castigam. Suntem diferiti structural, cultural, ideologic. Nu avem nevoie sa copiem modele de succes pentru ca nu vom reusi decat sa devenim copii imperfecte ale unui organism unic. Nu avem nevoie decat sa ne gasim modele potrivite, valoroase, de la care sa invatam si de la care sa pornim constructia propriei identitati.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.