fbpx

Minunile naturii la Marea Moarta

Credeai sa spa-urile sunt o inventie a lumii moderne? Nici pe departe. Inca de acum mii de ani, Marea Moarta era un spa natural demn de invidia celor de astazi, desi nu beneficia de aparatura ultra moderna si de cunostintele avansate pe care le avem acum la dispozitie. Apa, namolul si conditiile atmosferice erau mai mult decat suficiente pentru a transforma tarmul Marii Moarte intr-o statiune capabila sa satisfaca cei mai exigenti „clienti”.

Marea Moarta este, de fapt, un lac cu apa sarata, aflat intre Israel si Iordania, in Valea Riftului Iordan, principalul sau afluent fiind chiar raul Iordan. Se afla la 420 m sub nivelul marii, iar tarmurile sale sunt cele mai joase portiuni de uscat ale lumii. Denumirea de „mare” a primit-o probabil din cauza dimensiunilor impresionante: 67 km lungime, 18 km latime si peste 300 m adancime, ceea ce face din Marea Moarta cel mai adanc lac hiper salin al lumii. Ce inseamna un lac hiper salin? Inseamna ca are o concentratie de sare de 31,5%, adica de opt ori mai mare decat oceanul si de aproape 10 ori mai mare decat aceea a Mediteranei, deoarece cantitatea de apa care se evapora din lac este mai mare decat cea care curge in el.

Citeste si:  Filmul "Ultimul Zburator" lanseaza trailerul oficial! Sa facem galagie pentru Redescoperirea Marilor Povesti Romanesti!

Cu toate acestea, Marea Moarta nu este cea mai sarata apa din lume. Din acest punct de vedere ocupa doar locul doi, dupa lacul Asal din Africa.

Tocmai din cauza salinitatii atat de mari, lacul este mort, adica niciun organism macroscopic nu poate supravietui in el sau pe tarmurile lui. In marea Moarta nu traieste niciun peste si nicio planta acvatica, asa cum nici pe tarmurile sale n-ai sa vezi vreun animal sau vreun fir de iarba. Tarmul este in mare parte alb, din cauza sarurilor care se depun la mal. O alta proprietate ciudata a marii este bitumul pe care il scoate in continuu din adancuri sub forma de pietricele mici. Dupa cutremure s-au gasit chiar si bucati de bitum de marimea unei case.
Pe de alta parte, aceeasi sare care nu permite supravietuirea niciunui animal, are o compozitie unica ce usureaza multe din suferintele turistilor care vin la Marea Moarta. Din partea de sud, se extrag sarurile pentru industria cosmeticelor, in timp ce partea de nord a marii a fost transformata in statiune turistica. In afara de acesta sare, foarte cautate sunt depozitele de namol bogat in minerale, dar turistii vin la Marea Moarta si pentru aerul curat, nepoluat, lipsit de polen si alti alergeni, pentru presiunea barometrica mare ce face aerul foarte bogat in oxigen, pentru razele blande ale soarelui, sarace in ultraviolete.

Proprietatile apei si namolului de la Marea Moarta au fost cunoscute inca din antichitate, astfel ca locul a devenit principalul furnizor de produse cosmetice al Cleopatrei si locul preferat de relaxare al romanilor. Dar istoria Marii Moarte merge pana in vremurile biblice, cand regiunea a fost folosita ca refugiu de regele David, apoi ca statiune de odihna de catre regele Irod.. Pe tarmul de sud-est, se aflau probabil orasele Sodoma si Gomorra. Mai tarziu, grecii denumisera lacul „Asphaltites”, datorita bitumului (asfaltului) care apare la suprafata apei. Mai tarziu, nabateenii au descoperit valoarea acestui bitum care a devenit de nepretuit pentru egipteni in procesul de imbalsamare a faimoaselor mumii.

Tarmul israelian al marii este un adevarat paradis turistic, cu numeroase plaje, hoteluri, hosteluri, restaurante, mall-uri, centre culturale si spa-uri cu servicii de lux si oferte tentante pentru orice turist. In imediata apropiere, se afla desertul Iudeii, el insusi o destinatie turistica aparte, cu peisaje exotice, oaze imbietoare, trasee pe camila si vizite in satele beduine.

Citeste si:  Unde mergi in vacanta? Zodiile te sfatuiesc!

Pe langa toate acestea, regiunea Marii Moarte abunda in locuri de mare importanta istorica si religioasa. Cetatatea Massada, construita in varful unui munte, de catre regale Irod a folosit evreilor drept fortareata in timpul numeroaselor atacuri ale romanilor, pestera Qumran este locul in care au fost gasite faimoasele manuscrise de la Marea Moarta, iar raul Iordan este cel in care a fost botezat Isus. De aceea, regiunea de nord-vest este un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii din toata lumea, care vin aici in special in perioada Pastelui.

O vizita la Marea Moarta nu este completa daca nu admiri impresionantele manastiri construite pe peretii muntilor. In secolul IV, ascetismul a devenit popular printre crestinii care isi doreau sa traiasca la fel ca Isus Cristos, astfel ca desertul Iudeii si muntii de la marginea sa au devenit casa a multi calugari care au construit manastiri incredibile, unele din ele sapate in stancile desertului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.