fbpx

Milan Kundera a facut politie politica, afirma o revista ceha

Scriitorul Milan Kundera, autorul bestsellerului „Insuportabila uÅŸurătate a fiinÅ£ei”, a făcut în 1950 un denunÅ£ la poliÅ£ia politică cehoslovacă, ceea ce a dus la o condamnare de 22 de ani de închisoare, scrie revista Respeckt în ediÅ£ia sa de luni, citată de AFP.

„Astăzi, în jurul orei 16.00, un student, Milan Kundera, născut în 1 aprilie 1929 la Brno (…) s-a prezentat la acest departament pentru a raporta (că o studentă urma să se întâlnească în cursul serii cu un anume Miroslav Dvorácek) …. Acesta a dezertat aparent din seviciul militar ÅŸi s-a dus în primăvara anului trecut în Germania, unde intrase ilegal”, arată raportul poliÅ£iei cu numărul 624/1950, obÅ£inut din arhivele Ministerului de Interne.

Arestat la locul întâlnirii, după acest denunÅ£, Dvorácek a fost condamnat la 22 de ani de închisoare. IniÅ£ial, acuzarea ceruse în cazul său pedeapsa cu moartea. Din închisoare, Dvorácek a fost trimis la muncă silnică într-o mină de uraniu, ca mulÅ£i dintre deÅ£inuÅ£ii politici din acea perioadă. A fost eliberat după 14 ani, în 1963, când Kundera tocmai publicase „Iubiri caraghioase”, roman care a însemnat primul său pas spre celebritate.

Citeste si:  Noi gadget-uri pe piata romaneasca

În vârstă de 21 de ani la momentul denunţului, Milan Kundera nu îl cunoştea personal pe Dvorácek, dar auzise despre întâlnirea ce urma să aibă loc printr-o a treia persoană, potrivit anchetei efectuată de Adam Hradilek, autorul articolului. Acesta din urmă, colaborator al Institutului pentru studierea regimurilor totalitare unde se ocupă de gestionarea arhivelor comuniste, a dat din întâmplare peste numele lui Kundera. El ştia despre arestarea lui Dvorácek de la studenta care trebuia să se întâlnească cu acesta şi care trăia cu sentimentul vinovăţiei de la arestarea prietenului ei, potrivit Respekt.

Dvorácek, un pilot ceh, părăsise Cehoslovacia în 1948, după venirea la putere a comuniştilor. Într-o tabără de refugiaţi de la Munchen, el a fost recrutat de un serviciu de informaţii cehoslovac finanţat de americani şi trimis din nou în ţară pentru a lucra ca şi curier. În prezent în vârstă de 80 de ani, Miroslav Dvorácek trăieşte în Suedia, fiind bolnav de inimă.

După ce a fost un comunist convins, Milan Kundera s-a alăturat reformatorilor în anii ’60, iar după înăbuÅŸirea Primăverii de la Praga de către tancurile sovietice în 1968, i s-a interzis orice activitate publică.

Citeste si:  Expozitia numarul 1 de Fitness, Wellness si Bodycare - Wellfit Expo

Autorul romanelor „Gluma”, „ViaÅ£a e în altă parte”, „Valsul de adio”, a emigrat în FranÅ£a în 1975 ÅŸi ÅŸi-a construit o reputaÅ£ie în literatura mondială. El refuză de ani de zile orice interviu, dar revine din când în când incognito în Å£ara sa natală, unde cariera sa face obiectul unor resentimente, mai ales pentru că ÅŸi-a abandonat limba maternă pentru a scrie în franceză.

Scriitorul, care a refuzat să răspundă oricăror întrebări ale revistei Respekt cu privire la cazul Dvoracek, nu este singurul artist european al cărui trecut este pus sub semnul întrebării. Germanul Gunter Grass, laureat al premiului Nobel în 1999, a recunoscut că a făcut parte dintr-o unitate a Waffen SS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.