Matei ViÅŸniec despre Radu Afrim: „Pe ce pune mâna, se transformă în imagine”

Matei ViÅŸniec a spus despre regizorul Radu Afrim, realizatorul spectacolului „Mansarde à Paris/Les Détours de Cioran” premiat la Avignon, având la bază o piesă a dramaturgului francez de origine română, că este un artist interesant ÅŸi ingenios care transformă orice text în imagine.

Matei ViÅŸniec a comentat pentru NewsIn montarea realizată de Radu Afrim pentru piesa „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” precum ÅŸi succesul de care s-a bucurat spectacolul la Festivalul de Teatru de la Avignon, în secÅ£iunea Off, fiind premiat de presa regională franceză.

Spectacolul „Mansarde à Paris/Les Détours de Cioran” a obÅ£inut miercuri premiul Coup de Coeur de la Presse, după ce a fost prezentat de pe 10 iulie la Théâtre du Balcon din Avignon.

Citeste si:  Schimbari de succes

„Spectacolul are doar o oră ÅŸi 20 de minute, dar este de o mare intensitate emoÅ£ională ÅŸi vizuală”, a spus ViÅŸniec, lăudând capacitatea lui Radu Afrim de a transorma textul în imagine.

Matei ViÅŸniec a mai spus ÅŸi că francezii sunt sensibili la subiectul prezentat în piesa sa, în care îşi imaginează o întâlnire cu filosoful Emil Cioran, care „trăieÅŸte tot timpul în mansarda sa nemuritoare ÅŸi continuă să ne incite la a ne pune din nou sub semnul întrebării toate ideile dobândite”.

„Este subiectul străinului care vine în FranÅ£a ÅŸi devine artist francofon, aducând în această Å£ară deschisă un aport cultural enorm. Este cazul lui Cioran pe care francezii îl consideră autor de limba franceză. Dar este vorba ÅŸi despre memorie, pierderea memoriei ÅŸi a rădăcinilor în lumea actuală a globalizării”, a spus Matei ViÅŸniec.

Citeste si:  Instanta i-a dat verdict de ofiter al securitatii celui care l-a urmarit pe fratele lui Emil Cioran

Potrivit scriitorului, chiar povestea realizării spectacolului reflectă subiectul piesei. „Spectacolul a fost montat la Luxemburg anul trecut, când oraÅŸul era Capitală Culturală Europeană, alături de Sibiu, ÅŸi are o distrbuÅ£ie din care fac parte actori români, francezi ÅŸi luxemburghezi”.

„Cred că spectacolul va merge în turneu în FranÅ£a, ÅŸtiu că a fost cumpărat de teatre franceze, ÅŸi sper să aibă un turneu ÅŸi în România, după ce va fi prezentat la Festivalul Dramaturgiei de la TimiÅŸoara (4-12 octombrie n.r). Sper ca acest spectacol să aibă un destin”, a mai spus ViÅŸniec.

Citeste si:  Vama Veche

Radu Afrim a prezentat în premieră piesa lui ViÅŸniec la Teatrul NaÅ£ional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în 2004, cu o distribuÅ£ie complet românească. Montarea premiată la Avignon, a fost realizată la Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, în cadrul unui parteneriat dintre această instituÅ£ie ÅŸi Institutul Cultural Român (ICR), care au iniÅ£iat împreună proiectul „Belle Roumanie” în 2007.

Spectacolul lui Afrim a avut premiera la Luxemburg în noiembrie 2007. Succesul de la Kulturfabrik a făcut ca piesa să fie selecţionată de Comisia de Teatru din Luxemburg pentru participarea la Avignon Off 2008, susţinută de ICR.

Spectacolul are o distribuţie mixtă, alcătuită din actori români, francezi şi luxemburghezi. Rolul lui Cioran îi aparţine românului Constantin Cojocaru.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.