Masivul Monte Rosa: urmatoarea moda in materie de ski

Daca te gandesti unde sa te duci la ski in afara tarii, aproape ca a devenit un automatism sa spui – si aici depinde de bugetul fiecaruia – Austria, Elvetia, Franta. Ciudat lucru ca una dintre cele mai mari si mai frumoase zone de ski din lume a scapat de invazia turistilor.

Este vorba de masivul Monte Rosa, unul dintre cele mai inalte puncte ale Alpilor, cu varful Monte Rosa avand o altitudine de 4633 metri, cu nici 200 de metri mai jos de arhi-celebrul Mont Blanc. Spre diferenta de „Muntele Alb”, „Muntele Trandafiriu” se afla intr-o zona in care altitudinea depaseste constant 4000 de metri, cu versantul nordic indreptat spre Elvetia si spre statiunile Zermatt si Saas Fee, in timp ce versantul sudic, italian, gazduieste trei vai superbe: Ayas (Champoluc), Gressoney si Valsesia (Alagna).

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum iti pierzi virginitatea

Cele trei vai schiabile aduna aproape 200 de kilometri de partie. Cum vi se pare? Va asteptati, poate, ca un asemenea „arsenal” sa atraga mii si mii de skiori. Nimic mai neadevarat: din motive greu de explicat, in majoritatea timpului, turistii sunt mai putini decat angajatii telecabinelor… Doar in weekend si de sarbatori se mai aduna ceva turisti, multi dintre ei italieni, veniti de la Milano si Torino.

Oricum insa, chiar si in varful de sezon, zona nu isi epuizeaza niciodata potentialul de ski „off-piste”. Mai ales valea Alagna, celebra pentru asemenea itinerarii. Insa orice schior, la orice nivel, gaseste ceva de facut in Monte Rosa. Si chiar cei din grup care nu vor sa puna claparii in picioare vor petrece zile frumoase, in satucurile cu o arhitectura superba, in stilul elvetian, cu casute de piatra si lemn, vin de calitate, grappa si mancare buna.

Cazarea se face, in principiu, in satucurile Champoluc (din valea Ayas), sau in Gressoney. Din Milano se ajunge aici cu masina in aproximativ doua ore, din Torino in aproximativ o ora. Aici veti gasi de toate, inclusiv posibilitati de shopping (in Gressoney), cu o singura mentiune: la ora 10 seara, totul s-a inchis. Viata de noapte (daca nu v-a obosit skiul suficient de mult) se va rezuma doar la lobby-ul hotelului.

Zona este destul de cosmopolita – cu o nuanta in plus chiar fata de Piemont in general. Esti in Italia, casele sunt elvetiene, se vorbeste multa franceza (pentru ca la un moment dat Monte Rosa a facut parte din Savoia, iar Castelul Margaretei de Savoia este unul dintre obiectivele turistice care pot fi vizitate).

Citeste si:  Castiga respect ca si lider

Ski-passul acopera intreaga zona principala, plus alte cateva satucuri din imprejurimi. Telegondole si teleskiuri sunt berechet (peste 30 in total – iar din cauza numarului relativ mic de turisti nu veti sta niciodata la coada mai mult de 10 minute), iar telecabinele sunt unele dintre cele mai noi din lume. Pentru avansati, sunt circa 17 km de partii negre, nu foarte complexe, insa skiorii de nivel mediu vor fi in al noualea cer, avand la dispozitie 120 km de partie. Incepatorii si familiile vor gasi tot ce isi doresc mai ales in zona Champoluc.

Cazarea se poate face in hoteluri de 3 si 4 stele sau in pensiuni (cele mai mult sunt in Gressoney). Preturile sunt rezonabile, dar nu trebuie sa va asteptati la vreo pomana – stiti ca nu exista asa ceva in Italia!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.