fbpx

Marea Piramida din Giza

Marea Piramida din Giza este singura dintre marile minuni ale lumii, pentru care nu sunt strict necerare descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poetilor, singura asupra careia nu se fac speculatii referitoare la forma, marime si prezentare. Este cea mai veche si totusi singura care a supravietuit timpului, singura care a rezistat nebuniei oamenilor si furiei elementelor naturii.

Prin definitie o piramida este un corp geometric cu baza rectangulara si patru fete triunghiulare care se intalnesc in varf. Pentru istorici insa aceasta este un mormant regal din Egiptul Antic. Iar pentru omenire, cele trei piramide aflate pe platoul Giza la portile orasului Cairo – Khufu, Chephren si Mykerinos – reprezinta o comoara dar si un mister.

Sa descriem comoara care a fost considerata o minune inca din antichitate: cu o inaltime de 146 m, a fost considerata cea mai inalta structura din istorie pana cand a fost construit Turnul Eiffel. Fetele piramidei erau placate cu placi slefuite din granit. A fost construita de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, in jurul anului 2.560 i.H. pentru a servi drept mormant acestuia. Unghiul sub care e construită este de 54 de grade şi 54 de minute. Fiecare parte a ei este orientată atent spre unul din punctele cardinale ale busolei, adică nord, sud, est si vest. Pe fateta din nord se afla intrarea in piramida. Coridoarele si galeriile duc fie spre camera mortuara a regelui, fie au avut alte functii. Camera regelui se afla in inima piramidei, putand fi accesata numai prin Marea Galerie si un coridor ascensional.
Constructia este exceptionala, insa, si din alte puncte de vedere: in primul rind, prin amplasamentul ei, la intrarea in cea mai ingusta parte a regiunii Giza; in al doilea rind, prin proportiile sale, reglate dupa numarul de aur. Lungimea considerabila a taluzului (187 de metri), a necesitat introducerea unor noi tehnici de constructie. Pentru asemenea dimensiuni, liantul din argila folosit de Imhotep nu mai era de ajuns, motiv pentru care Keops a apelat la mortarul din ipsos, cu priza rapida. Piramida a necesitat un volum de 2,5 milioane de metri cubi de piatra, multe dintre blocuri fiind aduse de la distante de zeci de kilometri. Piatra locala, mult mai buna decit cea de la Saqqarah, a fost folosita doar la realizarea exteriorului si a soclului de sustinere a arhitecturii interne.

Citeste si:  La cumparaturi - perucile

In schimb, soclul propriu-zis, coridoarele, camera reginei si marea galerie au fost realizate din blocuri perfect taiate, din calcar adus pe riu de la distante apreciabile. Camera regelui a fost construita din granit rosu de Assuan.

De-a lungul istoriei, piramidele de la Giza au stimulat imaginatia oamenilor, acestia numindu-le „Granarele lui Iosef” sau „Muntii Faraonului”. Cand Napoleon a invadat Egiptul in 1798 mandria resimtita de el atunci a fost exprimata in faimosul citat: „Soldati! 40 de secole ne privesc din varful piramidei”.

Citeste si:  O moderatoare tv sechestreaza 7 oameni timp de 3 zile intr-o camera

In timp, secretul construirii Piramidei lui Khufu s-a pierdut. Oamenii au fost prin urmare liberi sa-si lase imaginatia sa zburde liber, creand teorii care variaza de la imposibil la foarte putin probabil : observatii astronomice… locuri de venerare.. structuri geometrice construite de o civilizatie demult disparuta… Chiar si teorii legate de extraterestri au fost propuse, fara dovezi clare…
Indiferent de teoria in care credeti, sub soarele torid, rasarind din mijlocul nisipurilor fierbinti, Marea Piramida din Giza asteapta sa va fascineze !

Citeste si:  Lansarea caietului Portret/ Atelier. Ioana si Dumitru Mischiu
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.