fbpx

Malta, arhipelagul cavalerilor ioaniti si al nimfei Claypso

Cavalerii de Malta, Soimul maltez. Acestea vin, probabil, in mintea celor mai multi indivizi de pe glob cand aud de Malta. Ordinul cavaleresc va implini peste un an fix noua secole de existenta si a luat fiinta in Israel, ca sa protejeze pelerinii pe pamant sfant sa ajute, atat cat putea spitalul acelor vremuri, bolnavii, precum si nevoiasii. Soimul maltez e opera literara a unui american, Dashiell Hammett, devenita si mai cunoscuta prin ecranizarile ei, de asemenea americane, inclusiv una cu Humphrey Bogart. Faima de care se bucura Malta s-a nascut, asadar, in afara granitelor tarii, lucru care nu face decat sa ateste recunoasterea ei internationala. Malta e o destinatie destul de atractiva pentru turisti.

Arhipelagul Malta se gaseste in Mediterana, ceva mai aproape de Europa decat de Africa. E un stat minuscul, de 316 kilometri patrati, deci cam 20 km pe 15, mai putin intins decat Bucuresti. Ca densitate a populatiei, statul Malta ocupa un loc de frunte la nivel mondial. Locuitorii sunt concentrati in insula Malta, unde se afla capitala, La Valetta, dar si un oras mai mare decat ea, Birkirkara. Malteza e limba nationala, dar, in afara de ea, statul mai are o limba oficiala, engleza. Ii este, astfel, foarte lesne sa cultive relatii turistice. Malta face parte din Uniunea Europeana.

Citeste si:  Un jurnalist de investigatie face dezvaluiri incendiare despre moartea lui Michael Jackson

Un punct turistic foarte atragator il reprezinta a doua insula a arhipelagului, Gozo, unde se afla Calypso Cave. Aici l-a tinut Calypso, o nimfa sexy, sechestrat pe globetrotterul Ulise intr-o grota, facand din Penelopa o celebritate, prin fidelitatea pe care a dovedit-o. Programele turistice includ turul acestei insule cu feribotul, vizitarea si a altor obiective decat pestera, cum ar fi o cetate in stil arhitectonic arabesc si o biserica purtand renumele de facatoare de minuni.

Laguna Albastra, din insula Comino, se lauda cu apa cea mai limpede dintre toate plajele Mediteranei. Exista si o grota de aceeasi culoare cu laguna, langa localitatea Vittoriosa. E un oras-cetate al cavalerilor ioaniti, ale caror urme se regasesc la tot pasul in Malta. La Vittoriosa a avut resedinta si infioratoarea Inchizitie papala. Palatul ei poate fi azi vizitat. Zona numita Hagar Qim e o mica Insula a Pastelui: aici se gasesc statui monolitice vechi de sapte milenii!

Exista candva in Malta cutuma ca oamenii, cand plecau de acasa, sa nu-si incuie usa, nu se stie de ce, fiindca lasau cheia la vedere, intr-un cui batut in tocul usii: poate le veneau oaspeti, si nu-i puteau face sa astepte in strada pana se intorceau. Aparitia telefonului mobil a mai erodat obiceiul, dar nu l-a eliminat de tot.

De aveti cumva posibilitatea sa circulati cu un autoturism prin Malta, nu trebuie sa fiti atenti la semafoare, ci la semafor. Da, unul singur exista in tot arhipelagul, undeva la marginea capitalei. Pesemne ca unicitatea lui l-a facut sa devina un important punct de intalnire intre localnici. E ca si cum doi bucuresteni n-ar stabili „Ne intalnim la fantana de la Universitate“, ci „Ne intalnim la fantana“. Apropo: un vechi obicei maltez, care se tine si-n ziua de azi, e ca turnurile bisericilor sa aiba doua orologii indicand ore diferite. Un turist elvetian neavizat i-ar deplange pe bietii maltezi, nestiind ca stiu ei ce fac: diavolul va fi astfel derutat si nu va nimeri ora slujbei, sa se afle in zona la timpul potrivit. Daca sunteti diavol si intentionati s-ajungeti in Malta, in scop mai degraba profesional decat turistic, documentati-va asupra orelor de slujba bisericeasca si luati-va ceas de mana!

Citeste si:  Zodiacul floral- tu ce floare esti?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.