fbpx

Madagascar, insula animalelor nemaivazute

Madagascar se numara printre cele mai mari insule de pe glob. Mai exact, e a patra. Antananariv e capitala Madagascarului. Prin partea locului, lumea ii spune Tana. In orasul Tana se gaseste piata Zoma, care n-a mai avut nevoie de nume prescurtat. Dar ce spuneti de faptul ca Zoma asta e una dintre cele mai mari piete de pe glob? A doua, mai precis. Ei, parc-ar merita sa strabati niste mii bune de kilometri ca sa faci targuieli intr-un asemenea loc!

Aflata in josul coastei continentului african, in partea de est a sa, in Oceanul Indian, insula are o populatie cu origini indoeziene, si nu africane. Dupa unele cercetari de data recenta, popularea cu fiinte umane a Madagascarului a inceput in urma cu doar 1200 de ani, iar baza a constituit-o un grup de 30 de femei indoneziene, imbarcate pe un vapor care a esuat aici. Dumnezeu stie ce le-o fi manat la drum pe femeile acelea, ca piata Zoma nici vorba sa se fi deschis.

Intr-un an rotund, 1500, primul european a pus piciorul in Madagascar, navigatorul portughez Diogo Dias. I-au urmat alti marinari veniti sa faca negot. In secolul XVII, Franta a incercat sa colonizeze insula, dar s-a vazut respinsa de fortele locale. Atunci s-a constituit dinastia conducatoare Merina, care la inceputul secolului XIX a unificat populatiile insulei si a fondat Regatul Madagascar. Francezii au reusit pana la urma sa transforme Madagascarul in colonie, stare de fapt care a durat, cu o mica intrerupere datorata britanicilor, din 1896 pana in 1960, cand Madagascar a devenit republica independenta. Limba ei oficiala e malgasa, la fel se numesc si locuitorii, malgasi, acesta e si epitetul care desemneaza apartenenta nationala. Vorbim despre un oras malgas, spre exemplu, nu despre unul madagascarean. Limba franceza e foarte raspandita in insula.

Citeste si:  Prea sexy pentru locul de munca

Madagascar e un taram vestit pentru animalele si pasarile sale endemice. Nu, nu va speriati! Pare o combinatie intre epidemie si pandemie si poate va ganditi de nu va veti inapoia in Romania cu vreo gripa aviara sau boala maimutei nebune. Nu, o specie endemica e una care poate fi intalnita intr-un loc restrans si nicaieri altundeva pe glob. Intr-o insula, spre exemplu. In Madagascar sunt 250.000 de specii de animale, peste 70 % fiind endemice. Cele mai raspandite sunt lemurienii, asemanatori maimutelor, dar diferiti intre ei de la specie la specie, unii cu infatisare uluitoare. Jumatate dintre cameleonii Pamantului vietuiesc in Madagascar (e drept, gasim cativa si in parlamentul nostru). Foarte multe rase de broaste, apoi sobolani uriasi, arici, un fel de pume, reptile, pasari nemaivazute ca forma si colorit. Exista in Madagascar si plante endemice, doar baobabii contribuind cu sase specii. Baobabul umflat e copacul national al malgasilor.

Nu v-ar spune nimic daca am insurui numele unor parcuri nationale din insula. Fiti siguri ca ele exista si contin animale, pasari, copaci, flori, cascade, gheizere, recifuri de corali, mangrove. Intalnim in Madagascar si relief muntos, si de savana, si plaje marine cu toate calitatile naturale si amenajarile necesare sporturilor de apa.

La sfarsitul secolului XVII, Madagascar a devenit cartier general al piratilor britanici izgoniti din Caraibe. Pana mai tarziu, a insemnat un punct important al comertului cu sclavi. E o poveste adevarata cu o corabie de sclavi care s-a rasculat, a capturat membrii echipajului si le-a luat armele, sub amenintarea carora i-au pus sa-i duca departe. Marinarii s-au prefacut supusi, dar i-au invartit prin ocean cum plimba un taximetrist un client mort de beat si i-au debarcat inapoi in Madagascar…

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 15-21 aprilie

Capitala Antananarivo imbie turistii cu Palatul Rova, resedinta dinastiei de care vorbeam, ridicat pe dealul cel mai inalt din oras. Nu lipseste o gradina zoologica, evident, unica in lume. Gastronomia malgasa se prezinta promitator: homar pe orez cu nuca de cocos si sos de arahide, rata cu vanilie, rata cu ghimbir, crustacee cu nuca de cocos, tipar umplut. Cu transportul in comun se prea poate sa aveti batai de cap, functionand aici o regula iesita din comun: niciun vehicul nu pleaca pana nu ii sunt toate locurile ocupate. Presupunand ca ajungeti intr-o zona rurala, sa vedeti un alt obicei: la diverse sarbatori, localnicii isi aduc si stramosii. Dezgropati.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.