Macedonia, Tara lacurilor si a muntilor

Please select a featured image for your post

Republica Macedonia sau Macedonia, numita uneori si FYROM, adica Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, e situata in Peninsula Balcanica, in Europa de sud-est.
Vecinii sai sunt: Serbia la nord, Albania la vest, Grecia la sud si Bulgaria la est. Macedonia e numita si Tara lacurilor si a muntilor, pe suprafata acesteia existand mai mult de 50 de lacuri naturale si artificiale si 16 lanturi montane cu o inaltime de peste 2000 de m. Capitala tarii se afla la Skopje, un oras in care se reflecta mostenirea musulmana, mostenire ce poate fi observata in toate orasele tarii, datorita unui indelungate dominatii otomane. Zona veche a orasului cu bazarele turcesti e cea mai mare si colorata din Europa. Moscheea Mustafa Pasa e cea mai impunatoare moshee din Macedonia. Aceasta are 124 de scari care duc pe acoperis oferind o superba panorama asupra orasului.
In parcul din apropierea acesteia se gasesc ruinele Cetatii Kale, din sec XI, cu pereti de ciclop.
Kurshumli An, e cel mai mare dinte cele trei hoteluri medievale, construit in anul 1550 de catre un om de stiinta de la curtea sultanului Selikm II. Hanul are doua curti, iar acoperisul e acoperit cu plumb, in prezent cladirea adapostiind Muzeul National al Macedoniei. Acesta cuprinde trei departamente: arheologic, istoric si etnologic.
Citeste si:  Robbie la tribunal
Sectiunea arheologica detine o colectie bogata de obiecte din neolitic, pana in sec VII, iar sectiunea etnologica gazduieste peste 70 de costume originale din diferite parti ale tarii. Crucea Mileniului, e situata pe varful Muntelui Vodno si are o inaltime de 66 de m, numarandu-se printre cele mai mari cruci din lume. Aceasta a fost ridicata in anul 2002 pentru a celebra 2000 de ani de crestinism in lume si pe teritoriu macedonian. Cel mai frumos oras al Macedoniei este Ohrid, situat pe malul lacului cu acelasi nume, la o altitudine de 695 de m. Frumusetea acestuia se datoreaza numeroaselor monumente culturale, istorice si a arhitecturii vechi si bogate.
Descoperirile arheologice au demonstrate faptul ca orasul este una din cele mai vechi asezari din Europa, fiind mentionat pentru prima data in documentele grecesti din anul 353 iHr.
Citeste si:  Tokyo, capitala Soarelui Rasare
Fortareata lui Samuilo ce dateaza din secolele X-XI, cu zidurile inalte de 16 m, s-a mentinut pana in prezent si gazduieste concerte de opera si piese de teatru. Sub fortareata se afla ramasitele unui amfiteatru clasic, din a doua jumatate a sec 1 iHr. Bazarul e format dintr-o singura strada si incepe cu o piata in care se afla un copac de 1000 de ani si o fantana.
Mesokastro se afla deasupra bazarului vechi, numele sau insemnand Orasul din afara zidurilor, un loc in care traia populatia saraca iar Kaneo e cel mai pitoresc loc al orasului, pozitionat in dedesubtul stancii pe care se afla Biserica St. Jova Kaneo, ce in trecut era asezarea pescarilor saraci. Alte obiective turistice sunt: Bazilica Polyconhous, cu mozaicuri ce dateaza din sec V, Manastirea St. Kliment ce adaposteste mormantul lui St. Kliment de Ohid si Catedrala Sf. Sofia ce detine fresce din sec X, Amfiteatrul, singurul monument vizibil din antichitate si singurul teatru elen din Macedonia si Galeria de Icoane ce detine numeroase exemplare de arta iconografica.
Citeste si:  Biserica Scientologică va fi judecată în FranÅ£a pentru "escrocherie în bandă organizată"
Kumanovo, reprezinta principalul centru cultural, comercial si economic al nordului tarii, un loc unde cultura sarba se amesteca cu cea macedoniana. Orasul este unul modern, cu restaurante, baruri, terenuri de sport iar viata de noapte trepidanta e recunoscuta in intreaga tara. Cel mai cunoscut monument istoric si cultural il reprezinta Biserica St. Georgi de la manastirea Staro Nagoricane, ce dateaza din sec XI. Kokino e un important sit megalithic, descoperit in 2001 si despre care se crede ca reprezinta un observator astronomic si un loc pentru ceremoniale. Acesta are in jur de 3800 de ani si detine pietre speciale ce indica echinoctiul si pozitia soarelui in solstitiul de vara si iarna.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.