Lituania, la intersectia curentelor culturale

Please select a featured image for your post

Lituania e situata in Europa de Nord si se invecineaza cu Letonia in nord, cu Belarus in sud-est, cu Polonia in sud, cu Rusia in sud-vest si are iesire la Marea Baltica. Capitala tarii este la Vilnius. Aceasta se afla la intersectia a mai multor curente culturale: rusesc, scandinav, central European si est European. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse urmatoarele obiective: Centrul vechi istoric din Vilnius, Istmul Neringa, Situl Arheologic de la Kernave si Arcul Geodezic Struve.
Relieful tarii e predominat de campie, paduri si peste 3000 de lacuri si rauri. Vilnius este un important centru cultural, avand numeroase muzee si peste 20 de galerii de arta. Strazile acestuia sunt pline de magazine, restaurante, baruri, cluburi de noapte si hoteluri. Capitala e un oras medieval cu arhitectura baroca si gotica, centrul istoric al acesteia fiind unul din cele mai mari din Europa, cu o suprafata de 3,6 km patrati. In centru vechi se gasesc peste1500 de cladiri, construite in diferite stiluri arhitecturale.
Lituanieii considera orasul Kaunas ca fiind cel mai reprezentativ pentru tara lor. Zona cea mai frumoasa a orasului o reprezinta centrul istoric, zona din jurul Primariei aflata intre raurile Neris si Nemunas. In Kaunas, numit si Orasul Muzeelor se afla majoritatea universitatilor din Lituania. Inainte de cel de-al doilea razboi mondial aici se afla o comunitate mare de evrei, vechiul ghetou fiind situat chiar langa oras, precum si Muzeul Fortului Noua, unde evreii asteptau sa fie executati de nazisti.
Citeste si:  Gadgets, devices, IT, practic (si) cool
Laisves Aleja, e cea mai celebra strada pietonala din Kaunas si incepe din Orasul Vechi pana la Biserica Sf. Arhanghel Mihail. Aceasta e impanzita de banci, supermarketuri, o cinema, un cazino, cluburi de noapte si muzee. Alte atracii din oras sunt: Catacombele, Funicularul, Muzeul Marelui Razboi Vytautas, Biserica Invierii si Castelul Kaunas. Utena e un oras situat in nord-estul tarii si centrul administrativ al districtului Utena. Acesta e celebru datorita berariei Utenos alus. Zona e bogata in paduri si lacuri iar Dealul Nuntilor gazduieste sclupturi din lemn ce infatiseaza ritualuri matrimoniale.
Citeste si:  Ineditul Norvegiei: doua luni de soare
Cel mai important port al tarii este Klaipeda. Aceasta a fost intemeiat in anul 1252 cand cavalerii Ordinului Livonian a construit un castel la gura raului Dane, numindu-l Memelburg.
Orasul are un port ce se intinde pe o suprafata de 15 km, o plaja pe ce intinde pe 10 km, un muzeu maritim si un delfinariu.
Siauliai e un oras celebru datorita culturii sale si a numeroaselor legende. Acesta e centrul cultural si industrial al nordului Lituaniei si e construit la rascrucea autostrazilor baltice.
Citeste si:  Mircea Horia Simionescu a castigat Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, sectiunea literatura
De-a lungul timpului acesta a fost distrus de 7 ori de foc, de 7 ori de ciuma si de 7 ori de razboi. Acesta nu are un centru istoric ci doar cladiri si strazi vechi printre care si Catedrala Sf. Petru si Pavel, pe parte sudica a acesteia fiind cel mai vechi ceas din oras care arata si acum ora exacta.
Viata culturala a orasului este foarte bogata, acesta gazduind diferite festivaluri si expozitii. Pe strada principala Vilnius, se afla Muzeul Bicicletelor, Muzeul de Fotografie, Muzeul Televiziunii si a Radioului si un Muzeu in Turnul de apa. La 7 km de oras se afla Dealul Crucilor, unde se pot vedea peste 100000 de cruci, numarul acestora crescand pe zi ce trece.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.