
Un specialist in recrutare are zilnic in fata sa un numar impresionant de CV-uri. In functie de posturile deschise pentru care desfasoara campanii de recrutare, el citeste zilnic, cinci zile pe saptamana, intre 150 si 300 de CV-uri. In munca sa, el isi seteaza criterii specifice de selectie, criterii personale, subiective de cele mai multe ori.
Identificarea elementelor care vor duce la o selectie riguroasa si vor elimina multe dintre CV-uri (lista scurta nu cuprinde mai mult de 5 candidaÅ£i) trebuie sa constituie preocuparea principala a candidatilor. Acestia sunt datori sa se intrebe care sunt aceste elemente atunci cand decid sa aplice pentru un post vacant. In caz contrar, CV-urile lor vor ajunge alte piese de maculatura sau vor fi „aruncate” in baza de date prafuita a companiei.
Incercand sa venim in ajutorul vostru si sa va fim ghid in cariera si talisman norocos la interviuri, am identificat noi care ar fi elementele care va vor diferentia CV-urile si va vor scoate in atentia recrutorului. Este vorba de elemente in general omise de candidati din motive de neatentie, ignoranta, indiferenta, dar care fac diferenta intre un candidat ce isi respecta cariera profesionala si il respecta si pe potentialul sau angajator catre care trimite CV-ul.
1. Sarcinile si responsabilitatile detinute la fiecare dintre locurile de munca mentionate. Exprimarea trebuie sa fie concisa, sa contina informatii valoroase si relevante fata de pozitia vizata. Evitati impaunarile si neadevarurile!
2. Realizarile obtinute – poate cel mai important aspect al unui CV este adesea lasat necompletat de catre candidati. Multi dintre acestia ocupa spatii mari din CV pentru a descrie sarcinile si responsabilitatile, insa omit sa precizeze cate dintre acestea au fost indeplinite cu succes si care sunt rezultatele concrete. Descrieti activitatea facuta si rezultatele obtinute. Includeti detalii despre rezultatele la care ati contribuit si oferiti recrutorului o privire exacta a contextului. De exemplu, includeti cifre, procente, elemente de masurare cantitativa si calitativa a muncii voastre. Nu ascundeti faptul ca sunteti mandre de realizarile voastre!
3. Denumirile exacte ale posturilor detinute. In Romania e o adevarata problema legata de titulaturile posturilor. Oricare dintre noi avem cel putin trei titualturi – una in engleza (HR Specialist), una in romana (Specialist recrutare) si una in cartea de munca (responsabil de personal). Alege pentru CV denumirea care este cea mai apropiata de responsabilitatile detinute si care reprezinta cel mai bine realitatea.
4. Recomandarile sub forma de nume, functie si date de contact sau sub forma de scrisori. Ajuta, nu le mai ocoliti. Chiar daca in momentul in care plecati de la un job nu considerati necesar sa luati scrisori de recomandare pe motiv ca „veti pastra legatura” cu cei ce vi le-ar putea oferi si ca o veti face cand situatia o va cere, timpul demonstreaza de obicei contrariul.
5. Stabilirea unui obiectiv – in locul lui sunt descrise toate calificarile pe care le are candidatul, desi ar trebui sa existe doar cele ce se raporteaza direct la noul job. CV-urile general informative nu vor avea niciodata prioritate in fata unuia care subliniaza informaÅ£ia relevanta pentru postul propriu-zis scos la concurs.
6. „Cuvintele cheie”, tagurile, cele care il ajută pe recrutor sa gaseasca mai usor documentul de care are nevoie, folosind filtrele de selectie. Include aici cuvintele prin care te recomanzi in CV. De exemplu: recrutare, resurse, umane, selectie, cariera, specialist, beneficii, personal, etc.