Leonard Cohen: „Non, je ne regrette rien”, ma bucur de ceea ce am

Leonard Cohen vorbeşte despre moarte, iubire şi ce înseamnă a-ţi asuma riscurile, mărturisind, senin, că a învăţat să accepte binele din viaţă, pentru motivul simplu că trebuie să fii recunoscător pentru ceea ce ai, de vreme ce nu există o garanţie că lucrurile vor merge bine în continuare.

„Am învăţat că este dificil să-l înveÅ£i pe un câine trucuri noi”, spune artistul, într-un interviu acordat „The Guardian”. Pentru că există lucruri în viaţă pe care nimeni nu le poate controla, cum este „un soi de noroc” pe care îl ai sau nu, reÅ£eta de a fi împăcat cu tine însuÅ£i este să eviÅ£i nemulÅ£umirea. „Nu ÅŸtii nicioadată cu adevărat dacă vei fi capabil să devii persoana care vrei să fii”, pentru că excelenÅ£a depinde de atâtea conjucturi ÅŸi „mistere conectate”, încât nu poÅ£i să fii artizanul deplin al propriei vieÅ£i, mărturiseÅŸte Cohen.

Citeste si:  Prea multe ore in fata televizorului dauneaza sanatatii mintale a copiilor-studiu

Rememorând primii ani de carieră, Leonard Cohen spune că a experimentat apropierea de muzică ÅŸi de scris cu anxietate, primele nuvele vânzându-i-se cu greu: „Am scris mereu ÅŸi mici melodii, dar nu m-am gândit nicioadată că există loc pe piaţă pentru ele”. ÃŽn ceea ce priveÅŸte alegerea unei cariere muzicale pentru bani, Cohen devine auto-ironic: „Se putea să-Å£i rezolvi criza financiară devenind un cântăreÅ£ de folk. Iar eu nu am avut nicioadată cine ÅŸtie ce voce. Åži nu am excelat nici la chitară”. TotuÅŸi, admite că scrisul i-a adus, pe lângă alte beneficii, un confort financiar.

Citeste si:  "RencontreS" un spectacol recomandat de Dan Puric

Indiferent de ceea ce i s-a întâmplat rău în viaÅ£a, Leonard Cohen nu vrea să vorbească despre asta, gândindu-se la răul altora, oameni care se nasc ÅŸi trăiesc în ţări afectate de războaie, prin comparaÅ£ie cu care suferinÅ£a lui nu merită a fi discutată. „Când lucrurile merg bine, simÅ£i beneficiile succesului. Când lucrurile nu mai merg bine, simÅ£i remuÅŸcările”, crede muzicianul, care recunoaÅŸte că iubirea a jucat un rol major în viaÅ£a lui, faptul de a nu putea trăi fără iubire fiind o axiomă pentru fiecare: „ViaÅ£a are prea puÅ£in sens fără iubire. AÅŸa că suntem invitaÅ£i în această arenă foarte periculoasă, unde posibilitatea de fi umilit sau de a cădea este amplă”. ÃŽntrebat dacă nu regretă lipsa unei femei care să-i fi fost alături toată viaÅ£a, Cohen răspunde, cu umor: „Non, je ne regrette rien”. „Am fost binecuvântat cu un anumit grad de amnezie ÅŸi nu-mi amintesc ce nu a mers. Nu-mi revăd viaÅ£a în felul acesta”, mărturiseÅŸte acesta, spunând că preferă să trăiască ceea ce are, nu să analizeze ceea ce nu a avut.

Citeste si:  "Bestiar", volumul de Cortazar semnat cu numele real al scriitorului, în librării

Celebra maximă a lui Tennessee Williams, „ViaÅ£a este o piesă scrisă excelent, cu excepÅ£ia celui de-al treilea act”, i se pare autentică muzicianului-poet, care spune, cumva umoristic, că ultimul act începe mereu bine, dar finalul este tragic, de vreme ce el însemnă moartea. „Nu este moartea cea care ne îngrijorează, ci prelimimariile ei”, aminteÅŸte Cohen vorbele prietenului său, Irving Layton .

Foto: Agerpres.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.