Lansarea revistei Martor 19/2014 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la Libraria Bastilia

„Una din caracteristicile remarcabile ale taranimii este rezistenta ei la necroloage” scrie Frank Uekoetter, profesor la Universitatea din Birmingham, in postfata revistei Martor 19/2014 la a carei lansare va invitam vineri, 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la libraria Bastilia din Piata Romana.

Sub titlul At the Margins of History. The Agrarian Question in Southeast Europe, numarul 19/2014 al revistei de antropologie MARTOR are amploarea unui volum colectiv, menit sa umple golul stiintific in ce priveste problema agrara in Europa de Sud-Est. In Romania, tara cu o importanta populatie rurala, nu a existat dupa 1989 o dezbatere pe acest subiect in mediul academic autohton, cu atat mai putin o colectie de lucrari care sa analizeze subiectul comparativ cu tarile vecine cu care Romania isi impartaseste istoria.

Citeste si:  100 de muzee din tara isi vor deschide portile sambata noaptea, in Noaptea Muzeelor

Deposedarea taranimii de pamanturile lor prin colectivizare, in lumea socialista, nu a dus nicicum la disparitia acestei categorii sociale. Taranimea nu a disparut, ci a identificat resurse de rezistenta care i-au permis sa se conserve, si, la limita, sa se reinventeze. Mai mult, ceea ce parea un subiect de istorie sociala – chestiunea agrara – a reaparut in discursul public si in cel politic dupa restituirea pamânturilor si padurilor dupa 1989. Articolele cuprinse in acest numar sunt redactate de un grup de autori si se refera comparativ la tari precum Romania, Grecia, Serbia, Bulgaria, Albania, Ungaria si Republica Moldova.

Citeste si:  Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Ion Dolanescu

Revista va fi lansata in prezenta invitatilor Daniel Cain (Institutul de Studii Sud-Est Europene), Calin Cotoi, (Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucuresti), Victor Rizescu (Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti) si a editorilor Stefan Dorondel si Stelu Serban.

Mai multe detalii despre acest volum: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/revista-martor-nr-19-ro.html


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.