fbpx

Lansare de carte: Fado si Noua de Andrzej Stasiuk, Editura RAO, 2010

Miercuri, 17 noiembrie, ora 18.00, la Libraria Humanitas „Constantin Noica”, str. Nicolae Balcescu nr. 16, Sibiu, si Duminica, 21 noiembrie, ora 13.00, Standul RAO, Targul de Carte Gaudeamus 2010, va avea loc lansarea volumelor Noua si Fado de Andrzej Stasiuk (trad. Cristina Godun, Editura RAO, 2010), in prezenta autorului.

Invitat special: editorul Monika Sznajderman (Editura Czarne, Wołowiec, Polonia).

Prezinta: criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Eveniment organizat de Institutul Polonez din Bucuresti si Editura RAO, in parteneriat cu Librariile Humanitas.

Fado (trad. Cristina Godun, RAO, 2010) este o colectie de eseuri si proze scurte semnate de Andrzej Stasiuk, considerata de multi critici ca o continuare a cartii ”Calatorind spre Babadag” (RAO, 2007). Regasim in paginile acestui volum viziunea personala a autorului despre locuri mai putin cunoscute, intr-un anumit sens repudiate sau stigmatizate. Strabate Europa, asa cum ne-a obisnuit, pe drumuri neumblate, din Albania pana in Polonia, impletind geografia cu istoria, prezentul si viziunea personala asupra lumii. In mod simbolic, Fado poate fi considerata o Intoarcere la Babadag, o revalorificare din alta perspectiva, mai matura, a metaforelor drumului, peregrinului si casei, caci aici gasim tot mai multe reflectii despre sine, despre copilaria si familia autorului.

Citeste si:  Alice reviziteaza Tara Minunilor

Romanul Noua (trad. Cristina Godun, RAO, 2010) ne ofera o retrospectiva asupra Varsoviei anilor 1990, cand economia de piata libera si noul val de libertate care a urmat caderii regimului comunist impune o noua si neasteptata perspectiva asupra vietii: traiul zilnic devine o zbatere continua pentru supravietuire in conditiile unei realitati sumbre. Destinul personajelor se intrepatrunde strans cu destinul orasului, ambele la fel de cenusii si lipsite de speranta. Este un roman despre incercarile de a supravietui in conditiile unei societati guvernate de legi intransigente: ceea ce pentru unii este o infractiune pentru altii reprezinta un mod de a trai, iar ierarhia valorilor traditionale se rastoarna. Zbaterea personajelor, specifica unei societati angrenate in procesul de tranzitie spre o economie de piata libera, realitatea traita pe rand de fiecare dintre personaje, inclusiv de cel neanimat-colectiv, ne este indeaproape cunoscuta.

Citeste si:  Interviul - un stress real sau un stress autoindus

Andrzej Stasiuk (nascut in 25 septembrie, 1960, in Varsovia) este unul dintre cei mai cunoscuti si aclamati scriitori polonezi contemporani. Jurnalist si critic literar, el a devenit celebru pentru jurnalele sale de calatorie si eseurile care descriu realitatea Europei de Est si relatiile acesteia cu Vestul. Pacifist convins si activ, Andrzej Stasiuk a efectuat un an si jumatate de inchisoare pe motiv ca a dezertat din armata folosindu-se, se pare, de un… tanc! Experienta sa din perioada de detentie l-a inspirat determinand aparitia cartii sale de debut Zidurile Hebronului (Mury Hebronu) in 1992, care l-a adus pe Stasiuk in atentia publicului si a criticii. Atentie pe deplin justificata de bestsellerul Corbul alb (Biały kruk), aparut in 2004.

Citeste si:  Petreceri de vis

Excentric si prolific, Andrzej Stasiuk a parasit Varsovia inca din 1987 si s-a mutat intr-o zona din sudul Poloniei, Wolowiec (un satuc din Muntii Beskizi Inferiori, regiunea Czarne), unde isi petrece o parte din timp crescand oi si lame. Impreuna cu sotia sa, Monika Snajderman, conduce mica, dar deja prestigioasa editura Czarne, denumita astfel dupa asezarea in care s-au stabilit cei doi. Este autorul a peste cinsprezece carti, cateva dintre acestea fiind deja aparute in limba romana: Europa mea. Doua eseuri despre așa-numita Europa Centrala, scrisa impreuna cu Iuri Andruhovici, (trad. Constantin Geambasu, editura Polirom, 2003), Cum am devenit scriitor. Incercare de autobiografie intelectuala, (trad. Ion Petrica, Editura Paralela 45, 2003) si Calatorind spre Babadag (trad. Cristina Godun, Editura RAO, 2007).

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.