fbpx

La Marsilia, dupa contele de Monte Cristo

Turism sexual, turism de shopping… Aceste ramuri ale domeniului sunt, fara doar si poate, foarte profitabile. Se poate spune ca exista si turimul literar. Poti sa vizitezi casa natala a lui Creanga sau a lui Shakespeare. Mai mult decat atat, poti sa vizitezi locuri facute celebre de personaje fictive. Julieta n-a existat in carne si oase, dar casa ei din Verona abia te asteapta sa-i urci scarile catre balcon. Cel mai cunoscut detinut al Castelului d’If a fost Edmond Dantes. Pe locul secund in clasamentul notorietatii, vine abatele Faria. Ambii sunt nascociti de Dumas tatal. Chateau d’If exista insa, de aproape cinci secole.

Contele de Monte Cristo e romanul lui Dumas de care vorbim. La inceputul secolului XIX, tanarul marinar Edomnd Dantes, acuzat ca-l sprijina pe exilatul Napoleon Bonaparte, e condamnat la inchisoare sine die si intemnitat in Chateau d’If, pe o insulita de langa Marsilia. Dupa 14 ani, Edmond gaseste prilejul sa evadeze: abatele Faria, vecinul sau de celula, care sapase, fara stirea gardianilor, un tunel intre camaruta sa si a lui Dantes, moare. Angajatii inchisorii il vara intr-un sac. Peste noapte, Edmond il scoate si ii ia locul. Paznicii il arunca, de pe metereze, in Marea Mediterana. Edmond se salveaza inotand pana la un tarm.

Citeste si:  Filmul "Trainspotting" va avea o continuare, cu aceiasi actori in roluri principale

foto

In ziua de azi, anual, ca replica la aventuroasa evadare, in Marsilia se organizeaza cursa de inot denumita Monte Cristo Challenge. Edmond Dantes are asupra-i un cadou de la abatele Faria: harta unei comori fabuloase, de pe insula Monte Cristo. Gasind tezaurul, devine conte de Monte Cristo. Logodnica lui, Mercedes, crezandu-l mort, se maritase cu altul. Daca ar fi fost inventat automobilul, Edmond si-ar fi putut cumpara o suta de mii de Mercedesuri, dar asa pune la bataie o parte din avere sa se razbune pe aceia care i-au distrus viata.

Azi, Chateau d’If nu mai serveste drept inchisoare. Din Marsilia, mai precis din Vieux Port, pleaca mici ambarcatiuni catre insulele Frioul, intre care se afla si If. In 20 de minute ajungeti la castel. Edilii Marsiliei nu s-au dat peste cap sa speculeze atractia turistica pe care o reprezinta fosta inchisoare. Puteau sa sape un tunel intre doua celule, sa gaseasca vreo lingura sau alt obiect de care s-a servit detinutul Dantes… S-or fi gandit ca e mai interesant daca o lasa neatinsa, oferind astfel un tablou elocvent al vremii.

Citeste si:  Hobby versus afacere

foto

Chiar si fara povestea lui Edmond Dantes, tot s-au petrecut in Chateau d’If lucruri demne de povestit peste secole. In 1536, fiind turn de aparare, Chateau d’If a respins un atac regal purtat de spanioli. La scurt timp, a devenit inchisoare. Monsieur de Niozelles a indurat aici sase ani de temnita pentru ca a refuzat sa-si scoata palaria in prezenta lui Ludovic al XIV-lea, cunoscut si drept Regele Soare. Nu era palarie de soare. Dupa vreo doua secole, contele de Mirabeau, omologul frantuz al lui Casanova si Don Juan, inchis pentru convingeri politice, tot a gasit ceva de sedus la puscarie: pe conducatoarea cantinei. Familiile de vaza care aveau cate o oaie neagra in sanul lor ii gaseau acesteia refugiu la Chateau d’If, ca urmare a unor scrisori semnate de rege, fara judecata, pentru niste culpe marunte. Organizatiile precum CEDO dormeau.

Sigur ca si shoppingul are teren prielnic in Marsilia. Cladirile istorice, altele decat cea pomenita, nu lipsesc nici ele. Catedrala Notre Dame de la Garde, simbolul orasului, domina golful si implineste in 2014 opt secole de existenta.

foto

Cel mai mare port al Frantei si urmatorul oras ca marime dupa Paris, Marsilia are o vechime de 2.500 de ani si prezinta o impletire de culturi. Are, e drept, si cartiere rau famate, si o rata a criminalitatii peste media nationala… Dac-am vorbit de cumparaturi: in piata de peste, insisi pescarii vin sa-si vanda capturile, iar achizitionarea lor comporta tocmeala. Les Puces e piata cea mai cautata de straini. Deschisa zilnic, mai putin lunea, e fomata dintr-un bazar cu specific magrebian si un targ de masini second hand.

Citeste si:  40 de pahare pentru domni

Am luat o pauza pentru cumparaturi si vizitat. Trebuie sa luam si pentru masa, iar specificul mediteranean al restaurantelor e imbietor. Acum putem, eventual, merge mai departe pe urmele lui Edmond Dantes, in insula comorii. O mai fi ramas vreun cufar pe care nu l-a gasit sau macar o cutiuta de tabla… Insula Montecristo (intr-un singur cuvant, de data asta) apartine Italiei. Nu e foarte departe de Marsilia, intre Marea Tireniana si Marea Ligurica, si avem de navigat pe langa Corsica.

Cu insula Montecristo e mai complicat. O pot vizita doar 2.000 de turisti anual, pentru ca e declarata rezervatie naturala, iar permisul se obtine destul de anevoios. Ne reorientam atunci si vizitam insula Elba, locul de exil al lui Bonaparte. Sau Corsica, locul natal al lui Bonaparte. Aici il gasim si pe Adi Mutu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.